Drie crèches sluiten: Elsene en Sint-Gillis verliezen 52 plaatsen

© Elke Van Oost
| In Sint-Joost en Molenbeek komen er veel plaatsen bij, in Sint-Gillis en Elsene is dat helemaal anders.

Op korte termijn zullen er in Elsene en Sint-Gillis drie Nederlandstalige crèches sluiten, goed voor zo'n twintig procent van het aanbod in de regio. Ze worden door de Scholengroep Brussel verhuisd naar Koekelberg. Een streep door de rekening van staatssecretaris Debaets (CD&V), "maar hier hebben we geen vat op", klinkt het op haar kabinet.

Vorige week klopte de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich nog op de borst dat er tijdens deze legislatuur in totaal duizend extra plaatsen in kinderdagverblijven bijkwamen.

Bij de creatie van deze plekken werd ook geïnvesteerd in gesubsidieerde inkomensgerelateerde plaatsen voor ouder(s) die het financieel minder breed hebben. Logischerwijs komen die op de plaatsen waar de nood het hoogst is. Zo mogen Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node meer dan 150 extra plaatsen verwelkomen.

Rationalisering en schaalvergroting

In andere delen van de stad is dat enigszins anders. In Sint-Gillis werden de laatste vijf jaar 24 plaatsen extra gecreëerd, in Elsene zelfs geen. Net in die gemeenten sluiten nu binnenkort drie kinderdagverblijven van de Scholengroep Brussel. ’t Kruimeltje en Pino in Elsene en Zonnebloem in Sint-Gillis zijn samen goed voor 52 gesubsidieerde plaatsen. Dat is meer dan twintig procent van het huidige aanbod in de gemeenten.

De plaatsen verdwijnen niet zomaar, maar verhuizen. Het grootste deel wordt geconcentreerd op de Comeniuscampus in Koekelberg. Die verhuis past in een rationaliseringsplan van de Scholengroep om op termijn enkel nog met grotere crèches te werken van meer dan vijftig kinderen.

“We moeten denken aan de toekomst. De drie crèches hebben een verouderde infrastructuur en daarom hebben we ervoor gekozen deze te verhuizen naar een plek waar we de kinderen beter kunnen opvangen naar de hedendaagse noden,” laat Sabine Winters van de Scholengroep weten.

Nieuw bouwproject met crèche

Toch bleek onlangs nog dat het aantal Nederlandstaligen net in Elsene en Sint-Gillis het sterkst stijgt. “We betreuren het verlies van de plaatsen in de regio, net zoals het weinige overleg met de Scholengroep. Maar hier hebben we geen vat op," reageert de woordvoerder van staatssecretaris Debaets, Eric Laureys.

Al is er ook goed nieuws voor de inwoners. "Er komt een nieuwe crèche met 44 plaatsen in Elsene, maar deze zal pas klaar zijn tegen eind 2020.” De nieuwe crèche maakt deel uit van een ruimer project dichtbij Flagey. De eerste steen wordt binnenkort gelegd en de bouw zal ongeveer een jaar duren.

Maar Pino sluit al op 15 juli dit jaar, bij zowel Zonnebloem als ’t Kruimeltje valt het doek op 1 november. “Het klopt dat we op de korte termijn een gat achterlaten in de omgeving, maar uitbreiden op die locaties was niet mogelijk. Verder zijn we al jaren op zoek naar een groter gebouw, maar het is er gewoon niet betaalbaar,” besluit Winters.

Garantie en overleg

Het kabinet van Debaets heeft ondertussen laten weten dat ze een onderhoud gevraagd hebben met de Scholengroep en een voorstel op tafel willen leggen om een deel van de crèches een jaar langer open te houden in een soort uitdoofscenario waarbij de huidige kinderen kunnen blijven, maar er geen nieuwe inschrijvingen meer zijn.

Algemeen directeur van de Scholengroep, Jurgen Wayenberg, verklaarde aan BRUZZ dat er voor elk kind uit de drie crèches een plaats gegarandeerd is in een in de buurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?