Drie personen opgepakt voor witwassen via bitcoins

© BRUZZ
31/07/2017

De federale politie heeft drie personen opgepakt die verdacht worden van het witwassen van grote bedragen via de digitale munteenheid Bitcoin. Dat deed de politie na huiszoekingsacties in Brussel, Jette, Molenbeek, Laken en Evere.

De federale gerechtelijke politie heeft negen huiszoekingen uitgevoerd in verschillende Brusselse gemeentes. Daarbij onderzochten ze witwaspraktijken via de digitale munteenheid Bitcoin. Drie personen werden meegenomen voor verhoor en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Twee van hen worden verdacht van witwassen. Het gaat om de 33-jarige Y.A. uit Jette en de 31-jarige I.A. uit Molenbeek, beiden met de Belgische nationaliteit.

De twee broers worden ervan verdacht de afgelopen maanden talrijke transacties te hebben uitgevoerd waarbij bitcoins werden geruild voor contant geld of omgekeerd. Dat deden ze niet alleen in België, maar ook in Duitsland en Nederland, waar ook een persoon werd aangehouden. De Brusselse broers blijven nog een maand in voorlopige hechtenis.

Tijdens de huiszoekingen in Brussel trof de politie grote bedragen cashgeld aan. De politie trof 100.000 euro aan in cashgeld en 300.000 euro op rekeningen bij financiële instellingen en internetdienstverleners. Bij een huiszoeking in een garagebox in Evere, die dienstdeed als tijdelijke opslagplaats voor contant geld, trof de politie 90.500 euro aan onder een reservewiel.

De speurders kwamen de broers op het spoor via de website localbitcoins.com, waar gebruikers Bitcoins tegen cash geld kunnen omgewisseld en omgekeerd. Met name het account van ene ‘Zhao Dong 1982’ viel op, die actief bleek in de Belgische grensstreek met Nederland en Duitsland en alleen bedragen van minimaal vijfduizend euro wisselde tegen een forse commissie. Na een initieel contact via de website weken ‘Zhao Dong’ en zijn klanten uit naar beveiligde communicatiekanalen, waarna de geldbedragen werden uitgewisseld in parkings, hotels en fastfoodrestaurants.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni