Driemaal zoveel controles in Brussels slachthuis

© Abattoir via Facebook

Waar er vroeger één keer per drie maand een controle plaatsvond in het slachthuis in Anderlecht, gebeurt dat tegenwoordig maandelijks. Daar werden tot nog toe geen grote problemen bij vastgesteld, zegt staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).

In Brussels enige erkende slachthuis, ook wel gekend als de abattoir in Anderlecht, verloopt alles volgens het boekje. Dat verklaarde Debaets deze ochtend in het Brussels parlement, als antwoord op een vraag van parlementslid Eric Bott (Défi). Volgens de staatssecretaris vinden er tegenwoordig maandelijks controles plaats in het slachthuis, een verdrievoudiging in vergelijking met de situatie enkele maanden geleden. Toen kreeg het slachthuis één keer per drie maand een controleur over de vloer.

'Kleine foutjes'
Volgens Debaets komen er bij de controles af en toe wel kleine problemen aan het licht. Van grote nalatigheden, zoals te zien in undercoverbeelden uit verschillende Belgische slachthuizen, is in Anderlecht evenwel geen sprake, benadrukt de staatssecretaris. "Het gaat bijvoorbeeld over dieren die te nauw op elkaar gedreven worden in een doorgang", zegt ze aan BRUZZ. "Grote problemen, zoals die in bepaalde Vlaamse en Waalse slachthuizen, blijven in Brussel uit. Gelukkig." De samenwerking met de abattoir verloopt ook goed, stipt Debaets nog aan.

De staatssecretaris wijst er verder nog op dat bewustwording bij het personeel van het slachthuis, eerder dan meer controles, dé sleutel is om stappen vooruit te zetten inzake dierenwelzijn. "De inspecteurs kunnen immers niet continu aanwezig zijn", zegt ze.

Groen licht
Verder gaf Debaets nog aan dat de inspecteurs in de toekomst de camerabeelden uit het slachthuis zullen kunnen gebruiken voor hun controles. Zonder goedkeuring van de Privacycommissie konden de beelden van de negen camera's in het gebouw enkel intern gebruikt worden. Maar het licht staat nu ook voor extern gebruik op groen, zo meldde de staatssecretaris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook