© VT

Drugsbaron veroordeeld tot zeven jaar cel voor ontsnappingspoging uit gevangenis

© Chris Verhaeghe
30/11/2023

De Franse drugsbaron Mohammed Benabdelhak is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot zeven jaar cel voor zijn ontsnappingspoging uit de gevangenis van Sint-Gillis in 2014. Bij de feiten werd een verpleegster kort gegijzeld en openden de daders meermaals het vuur.

Het gevangenispersoneel weigerde echter het sas te openen, waarna de daders op de vlucht sloegen. Een patrouille van de lokale politie zette de achtervolging in, maar die werd gestaakt op de Brusselse buitenring toen de daders het vuur openden met kalasjnikovs. Daarbij werden maar liefst 26 schoten gelost in de richting van het interventievoertuig.

Volgens de rechtbank staat het vast dat het gewapende commando de bedoeling had om de Franse topcrimineel Mohammed Benabdelhak te bevrijden, die in ons land was aangehouden op basis van een internationaal aanhoudingsbevel uit Frankrijk.

Drie jaar na de mislukte ontsnappingspoging werden verschillende verdachten opgepakt. Het ging onder meer om zijn Franse en zijn Belgische advocaat, maar de twee strafpleiters werden uiteindelijk buiten vervolging gesteld. Op het proces bleef het openbaar ministerie hen echter met de vinger wijzen.

Italiaanse restauranthouder uit Brussel

Mohamed Benabdelhak werd donderdag veroordeeld tot zeven jaar cel voor de mislukte ontsnappingspoging. Een van zijn trouwe kompanen kreeg 6 jaar cel opgelegd. De man speelde volgens de rechter een centrale rol bij de feiten.

Het parket vervolgde ook een Italiaanse restauranthouder uit Brussel, die nauwe contacten had met de Belgische advocaat van Benabdelhak. Het parket eist vijftien maanden cel tegen de man wegens lidmaatschap van een criminele organisatie, maar zijn advocaat pleitte met succes voor de vrijspraak.

“Er zit geen enkel concreet element in dit dossier tegen mijn cliënt", liet advocaat Sven Mary optekenen. “Het parket toont helemaal niet aan welke daden hij zou hebben gesteld.”

De rechtbank volgde die argumentatie en sprak de man vrij, net als de zoon van de restauranthouder die ook terechtstond.


Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie