Dudenpark: puin ruimen en hergebruiken

© Christophe Degreef
De recente regens hebben de parken van Vorst geen deugd gedaan. In het Dudenpark verschenen heuse voren in enkele paadjes en kwam er puin op de Brusselsesteenweg terecht. De renovatie van het park laat op zich wachten.

De hevige onweders van vorige week zorgden ervoor dat er diepe voren werden uitgesleten in de parkpaden. Die bestaan uit grind, en het forse reliëf van het park maakt dat de neerslag zich 'beek-gewijs' een weg zoekt naar beneden. "Op het pad aan de ingang langs de Brusselsesteenweg hebben we veel schade vastgesteld," zegt Marion Bonduelle van Leefmilieu Brussel (vroeger BIM), dat het Dudenpark beheert. "Dat is altijd het punt waar het water samenkomt. Het park heeft ook het verleden tegen. De eigenaar is de Koninklijke Schenking, het BIM is maar sinds 2006 verantwoordelijk voor het onderhoud. In zijn geschiedenis heeft het park verschillende eigenaars gehad met evenveel visies, en dat maakt dat het in zeer slechte staat is. Veel van de vijfduizend bomen zijn ziek, de wegen zijn verkommerd en het is wachten op een grootschalige renovatie."

Dat is volgens Bonduelle het grootste probleem: "We werken nog aan een globaal plan voor de renovatie, rond 2013. Maar zolang dat niet goedgekeurd is door de administratie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - en dat kan aanslepen, want het park is beschermd -, is het moeilijk om tijdelijke herstellingen uit te voeren. Het enige wat we bij hevige regenval bijvoorbeeld kunnen doen, is het puin recupereren en de wegen er opnieuw mee vullen." Goed nieuws is wel dat de hoofdingang van het park aan de Laînésquare volgend jaar met zekerheid wordt gerenoveerd.
Ook de directe buur van het Dudenpark, het Park van Vorst, heeft last van water. Maar daar is meer hoop: in 2012 begint de gemeente Vorst er te renoveren met geld van Beliris, het federaal fonds voor de verfraaiing van Brussel. Meer dan twee miljoen is er begroot. "Extra aandacht zal gaan naar de wegen en hun erosiebestendigheid," zegt schepen van Openbare Werken Annie Richard (Ecolo).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?