Dufourny: ‘Er komt geen Lumumbaplein, klaar’

© BRUZZ
01/07/2016
Ook in:
nl fr

Burgemeester van Elsene Dominique Dufourny (MR) is er niet voor te vinden om het naamloze pleintje achter de Sint-Bonifaciuskerk in Elsene tot Lumumbaplein te dopen. Dat vragen vijf actiegroepen. “Er wonen 12.000 Fransen in Elsene: moeten we dan alle straten benoemen naar bekende Fransen?”, aldus Dufourny.

“De discussie is al lang afgesloten: er komt geen Lumumbaplein”, zegt burgemeester van Elsene Dominique Dufourny (MR) in een reactie aan BRUZZ. Ter herinnering: vijf actiegroepen vragen al een aantal jaren dat het naamloze pleintje achter de Sint-Bonifaciuskerk in Elsene het Lumumbaplein gaat heten, naar de vermoorde eerste Congolese premier Patrice Lumumba. Gisteravond, op de verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid van België, onthulden ze een eigen straatnaambordje, niet voor de eerste keer.

Dufourny heeft geen oor naar de verzuchtingen van de actievoerders. “Er komt geen Lumumbaplein, klaar”, vervolgt de burgemeester. “We hebben het debat drie jaar geleden al gevoerd in de gemeenteraad. De burgemeester en het schepencollege hebben er zich toen tegen uitgesproken, en vandaag staat dezelfde bestuursploeg aan het roer. We gaan het debat niet heropstarten.”

Is het dan geen goed idee om mee te gaan in de vraag van de actievoerders, gezien de aanzienlijke Congolese gemeenschap van Elsene? “Weet u wie de grootste buitenlandse gemeenschap is in Elsene?”, antwoordt Dufourny. “De Fransen, en niet de Afrikanen. Er wonen 12.000 Fransen in Elsene: moeten we dan alle straten benoemen naar bekende Fransen?”

“Regelmatig komen er zo vragen binnen: om een straat te herdopen, om een borstbeeld, enzovoorts.. We gaan niet zomaar straten herdopen gewoon omdat men dat vraagt. We gaan de discussie hoe dan ook niet elk jaar heropstarten. Zolang ik burgemeester ben, komt er geen Lumumbaplein."

Naamsverandering Matonge
Enkele maanden geleden ontstond ophef in Matonge toen een handelsvereniging in de krant Le Soir voorstelde om Matonge te herdopen tot 'Quartier des Continents.' Samen met de toenemende gentrificatie in de wijk, en dus de stijgende huurprijzen, hebben de actievoeders van het Lumumbaplein het gevoel dat de Afrikaanse identiteit van Matonge langzaam maar zeker aan het verdwijnen is.

“Maar het is nooit de bedoeling geweest om Matonge te hernoemen", zegt Dufourny. "Het zijn ongeveer dezelfde actievoerders die nu het Lumumbaplein willen, die een storm in een glas water veroorzaken. Matonge blijft Matonge en eenieder die het tegendeel beweert, liegt.”

"De actievoerders spreken lang niet voor iedereen", besluit Dufourny. "Ga eens rondwandelen in Matonge: velen die zich afvragen wat er aan de hand is. Het gaat om een kleine minderheid die lang niet de hele wijk vertegenwoordigt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni