Dufourny: 'Promo voor tram 71 is verkiezingscampagne'

LV
© brusselnieuws.be
14/02/2014

Elsens schepen Dominique Dufourny (MR) is niet opgezet met de promotiecampagne voor tram 71. Ze wil de financiering van de campagne laten napluizen door het Rekenhof en heeft het over verkiezingspropaganda van minister Grouwels.

Maandag opent in metrostation Naamsepoort een infopunt over de door het Gewest en de MIVB geplande vertramming van buslijn 71. Eerder deze week werd op het internet ook al een filmpje ter promotie van de tram gelanceerd.

Met de campagne willen het Gewest en de MIVB de tramangst wegnemen bij buurtbewoners en handelaars. Maar dat is niet naar de zin van het gemeentebestuur, in het bijzonder schepen van Handel en toekomstig burgemeester Dominique Dufourny (MR), al jaren een virulente tegenstander van de vertramming.

'Alleen metro is oplossing'
"Een glamoureuze video moet de groeiende revolte tegen het project in de kiem smoren maar de reclamespot is leugenachtig", zegt Dufourny in een persbericht. "Wij willen een ambitieus plan voor de mobiliteit in Brussel in het algemeen en Elsene in het bijzonder en dat kan alleen met de ontwikkeling van een metro. Elsene verdient dat met meer dan 10.000 bedrijven, 40.000 werknemers, vier handelswijken, twee universiteiten en 85.000 inwoners."

Dufourny vraagt zich ook af of de campagne wettelijk in orde is. "Minister Grouwels financiert haar verkiezingscampagne met geld van de MIVB", klinkt het. "Ik wil weten hoeveel die video gekost heeft en zal een advies vragen aan het Rekenhof." Nochtans duikt de CD&V-politica niet op in het campagnefilmpje.

Het kabinet Grouwels benadrukt dat de campagne op poten is gezet door de MIVB en Brussel Mobiliteit. "Dit is helemaal geen verkiezingsfilmpje maar een informatiecampagne die de beslissing van de regering om bus 71 te vertrammen uitlegt aan de bevolking", klinkt het.

Schepen Dufourny spreekt verder van "intimidatie aan het adres van de tegenstanders." Die kunnen echter blijven rekenen op de gemeente. "Buurtbewoners en handelaars moeten weten dat er tot op vandaag geen enkele aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning is ingediend en dat het project erg vaag blijft. Elsene zal zeker haar stem laten horen op de overlegcommissie die volgt op de indiening. De tegenstanders van de tram zullen kunnen rekenen op mij en de voltallige Elsense meerderheid."

'Politici durven nek niet uitsteken'
Alain Beeckmans (Groen), voorzitter van de raad van bestuur van de MIVB, anticipeerde donderdag al op de kritiek van de gemeente in de studio van tvbrussel. "Sommige lokale politici durven hun nek niet uitsteken en durven niet te kiezen voor een stadsproject dat in andere steden al bewezen heeft dat het werkt", aldus Beeckmans.

"Met zo een tram kunnen we de gemeente een nieuw gezicht geven. De tram zorgt voor minder lawaai, minder vervuiling en meer capaciteit op het openbaar vervoer. Dat zal de wijken en straten opnieuw leefbaar maken. Een tram staat voor vernieuwing, ook voor de handelaars. De tram is een rijdende vitrine. Waar vroeger de tram is verdwenen, is de de handel ook achteruit gegaan."

De MIVB wil in de loop van dit jaar de vergunningsaanvraag indienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni