Duizend banen bedreigd bij BNP Paribas Fortis

© PhotoNews
| Er zullen er kantoren van BNP Paribas Fortis sluiten, verspreid over heel België, dus hoogstwaarschijnlijk ook in Brussel,

Bij BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, zijn duizend jobs in gevaar. Dat bevestigen meerdere bronnen. Er komt evenwel een sociaal plan, waarbij oudere werknemers nog steeds op 58 jaar het bedrijf zouden kunnen verlaten.

Het was de Socialistische vakbond, BBTK, die woensdag de kat de bel aanbond. De vakbond verklaarde woensdagmiddag aan Belga twee cao's over werkzekerheid en arbeidstijdverlenging dan toch te ondertekenen. Eerder weigerde de vakbond te tekenen, omdat beide cao's gekoppeld waren. Maar de vakbonden veranderden van gedacht omdat er anders duizend naakte ontslagen dreigden.

"Als vakbond kunnen we onze rug niet keren naar diegenen die ontslagen zouden worden. Daarom beslisten we toegevingen te doen in ruil voor het vermijden van naakte of willekeurige ontslagen. Nu wordt er voor iedereen naar een oplossing gezocht," verklaarde Luc Broos van de christelijke vakbond LBC-NVK aan BRUZZ.

Ook Brussel getroffen

In totaal zouden er de komende jaren 2.500 jobs verdwijnen, iets wat ook de afgelopen jaren al gebeurde door 'natuurlijke afvloeiingen'. De bezorgdheid kwam er nu, omdat er ook sprake zou zijn van een duizendtal naakte ontslagen.

Waar de afvloeiingen juist gebeuren is nog niet duidelijk, maar het is zo goed als zeker dat Brussel niet zal ontzien worden. "Er zullen onder andere jobs verdwijnen op de administratie en die bevindt zich grotendeels in Brussel. Verder zullen er kantoren sluiten, verspreid over heel België, dus hoogstwaarschijnlijk ook in Brussel," laat Broos nog weten.

Bij BNP Paribas Fortis zouden 1.000 ontslagen vallen
© PhotoNews
| Waar de afvloeiingen juist gebeuren is nog niet duidelijk, maar het is zo goed als zeker dat Brussel niet zal ontzien worden.

12 minuten langer werken

Door het ondertekenen van de cao's wordt voor de duizend werknemers een andere oplossing gezocht op basis van een sociaal plan. In ruil moet wel elke dag 12 minuten langer worden gewerkt.

Het sociaal plan zou onder meer voorzien in een uitstapregeling voor oudere werknemers. Die zouden nog steeds op 58 jaar het bedrijf kunnen verlaten, met tussenkomst van de bank.

De woordvoerder van de bank, Hans Mariën, liet weten voorlopig geen commentaar te hebben op het nieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?