180627 schoneluchtprotest1

Duizend mensen bezetten Saincteletteplein voor schone lucht

© BRUZZ - Belga
27/06/2018

Een grote groep ouders met kinderen is bijeen gekomen op het Brusselse Saincteletteplein, een belangrijk autoverkeersknooppunt. De meer dan 600 mensen zetten met linten, spandoeken en fietsen het plein helemaal af en blokkeerden het verkeer. De actie was de grote afsluiter van een jaar van wekelijks schoolprotest voor schone lucht. “Maar in september staan we er weer.”

Onder de slogans 'Let's sti(c)k together' en ‘Help ik stik’ sloten de manifestanten het steeds aanzwellende wekelijkse schoolprotest af voor dit schooljaar. Het schoolprotest kende met Filter Café Filtré vooral succes in Brussel, maar ook in Vlaamse steden als Antwerpen, Gent, Oostende en Mechelen won de beweging de voorbije maanden momentum.

Voor een laatste keer dit schooljaar kwamen de ouders en kinderen bijeen. Ze riepen andermaal om properdere lucht en betere infractructuur voor zwakke weggebruikers rond scholen en bij uitbreiding de hele stad.

De protestvoerders verzamelden rond 13 uur op de Bécokaai om nadien in stoet en onder begeleiding van de kinderfanfare Fanfakids onder luid getrommel en met vele spandoeken over het Saincteletteplein te trekken. De automobilisten moesten even wachten, maar kregen wel kindertekeningen en bloemen overhandigd van de actievoerders.

Trommelen voor schone lucht met de Fanfakids.

'Met verstomming geslagen'

Anne-Katrien Verdickt van Filter Café Filtré is verbaasd over de schaal van dit orgelpunt. “Zo veel mensen, we zijn met verstomming geslagen,” zegt Verdickt ter plaatse in de BRUZZ-microfoon.

"We hebben iedere week meer succes gehad, er zijn steeds scholen en mensen bijgekomen in de beweging, maar dit is toch echt wel een mooie afsluiter voor dit schooljaar. In september staan we er opnieuw.”

'Brussel moet zoals Rotterdam worden'

Uit een korte rondvraag blijkt trouwens dat ook de aanwezige kinderen goed weten waarom ze er staan. “Ik wou dat Brussel meer was als Rotterdam,” zegt Thomas. “Daar zijn meer fietsen dan auto’s. Daarvan zijn er nu te veel hier, ik moet daar soms van hoesten en er zijn kinderen in mijn klas die er echt ziek van worden.”

“Mensen moeten beter nadenken over wanneer ze de auto gebruiken, want nu doen ze dat te snel omdat het gemakkelijk is,” voegt Charli toe. Louis weet zelfs wat de Brusselse Lage Emissiezone is: “Die moet veel strenger!” klinkt het.

180627 schoneluchtprotest2

De stoet van kinderen en ouders trok over Sainctelette naar de kinderboerderij Maximiliaan. Daar volgt nog een feest met optredens en foodtrucks.

De doelstelling om de luchtkwaliteit op de politieke agenda te plaatsen, lijkt gelukt. Bewijs daarvan waren de vele aanwezige politici. Toch zullen de scholenacties in september meteen hernemen. "Je voelt dat er respons is, want de politici zijn er allemaal. Het is een thema, maar de vraag is hoe ambitieus er mee uitgepakt wordt. Links en rechts een fietspad op de grond tekenen is niet genoeg. We willen een ambitieus plan voor heel Brussel, Vlaanderen en België", stelt Verdickt.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Luchtkwaliteit , Leefmilieu , luchtkwaliteit , Filter Café Filtré

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni