Duizend mensen protesteren tegen Iraakse regering aan ambassade

© Maryam Altameemi
| Actievoerders betogen tegen de Iraakse regering.
Updated: 08-10-2019 - 11:29

De voorbije dagen lieten ruim honderd mensen het leven tijdens protesten in Irak. Ruim zesduizend mensen raakten tijdens manifestaties gewond. In Brussel komen duizend Iraakse Brusselaars en Belgen daarom de straat op. "Dit moet stoppen," zegt organisator Maryam Altameemi.

Duizenden voornamelijk mannelijk en jonge Irakezen zijn de afgelopen week de straat op gegaan. Ze protesteerden tegen corruptie en werkloosheid en vragen om betere publieke voorzieningen. De protesten zijn met harde hand neergeslagen. De overheid zette waterkanonnen, traangas, rubberkogels en scherpschutters in.

"Elke dag sterven er mensen," zegt Altaameemi, de organisator van de manifestatie, waar duizend mensen op af zijn gekomen. "We laten daarom onze stem horen aan de regering. Dit moet stoppen want het is niet menselijk. We willen scholen en elektriciteit. Op dit moment is die uitgeschakeld, is er ook geen internet en het eten is heel duur geworden."

De actievoerders branden kaarsjes voor de Irakese ambassade, en brengen Iraakse vlaggen mee. Ook scanderen ze dat ze vrede willen, een betere regering, en dat ze niet zullen stoppen tot er iets aan het geweld gedaan wordt. De politie bevestigt het aantal manifestanten, en laat weten dat de manifestatie zonder incidenten verliep.

De protesten in Irak zijn spontaan ontstaan, voornamelijk via oproepen op sociale media. Geen enkele partij of politieke of religieuze leider ligt aan de basis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?