Ruim 18.000 betogers eisen in Brussel maatregelen tegen werkdruk en personeelstekort

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 31 januari 2023
Updated: 31-01-2023 - 13:54

Ruim 18.000 betogers uit de non-profitsector -18.500 volgens de politie, 22.500 volgens de vakbonden - voeren dinsdag actie in Brussel. Ze eisen maatregelen om de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. "Met dit signaal moeten de regeringen iets doen", zegt algemeen coördinator Mark Selleslach van ACV Puls.

De nationale betoging, georganiseerd door de grote vakbonden is om 10.30 uur begonnen aan het kruispunt van de kleine ring met de Koning Albert II-laan. De aankomst is gepland aan het Zuidstation om 13 uur. Daar zullen speeches volgen van de coördinatoren van de vakbonden.

Van station Brussel-Noord stroomt vanaf s' ochtends een mensenmassa in groen, rood en blauw langs tentjes van de vakbonden en van PVDA-PTB. Muziek en trommels brengen sfeer. Talloze vlaggen met onder meer 'witte woede' erop en bordjes met slogans over het personeelstekort tonen de grieven van de non-profit.

De lokale politie Brussel Hoofdstad Elsene waarschuwt voor hinder langs het parcours. Ze raadt aan tot 13 uur nog de volgende sectoren te vermijden: Maurice Lemonnierlaan en Europa-esplanade. Het Paleizenplein is nog tot 13 uur afgesloten. Behalve enkele bommetjes hier en daar waren er geen incidenten of hinder, zegt woordvoerder Ilse Van de keere van de politie.

Raoul Hedebouw, voorzitter van de marxistische partij PVDA, is een van de weinige politici op de betoging. "Het is tijd om te zeggen aan al die ministers: in de zorg moet het menselijke eerst komen, niet de winst", zweept hij de manifestanten in het Nederlands en het Frans op vanuit een tentje van zijn partij.

Hedebouw ziet veel boosheid bij de zorgmedewerkers. "De mensen voelen zich niet gewaardeerd, de werkomstandigheden worden zwaarder en zwaarder en de ministers hebben daar geen oor naar. Als linkse partij moeten we aan de kant van de zorg staan. Er moet geld vrijgemaakt worden voor zo'n belangrijke sector."

Voor Jan-Piet Bauwens, federaal secretaris van de socialistische bediendenvakbond BBTK is dé slogan van deze betoging 'F*ck de werkdruk'. "We kampen met de dubbele vergrijzing, die van onze patiënten en die van het personeel. De eerste hebben meer zorg nodig en de tweede moeten vervangen worden."

'Draag zorg voor de zorg'

De manifestanten komen uit de ziekenhuizen, woonzorgcentra, bijzondere jeugdzorg en kinderopvang, maar veel van hun problemen zijn dezelfde. 'Draag zorg voor de zorg', valt overal te lezen en klinkt door de boxen.

De bevoegde ministers, federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zijn kop van Jut. "Hildeke en Franske: schiet in gang", klinkt het uit de mond van de volksmenner van ACV Puls aan de kop van de betoging. Ook "de werkdruk is te hoog, het loon is te laag!", blijkt een populaire slogan.

Volgens de vakbonden moeten de verschillende regeringen van het land meteen actie ondernemen. Zorgverstrekkers moeten soms een opnamestop invoeren en er kunnen bedden in ziekenhuizen niet gebruikt worden wegens personeelstekort, zegt Selleslach. "We kunnen niet wachten tot de verkiezingen van volgend jaar en de al dan niet langdurige coalitievorming daarna." De vakbonden eisen ook betere loon- en werkvoorwaarden.

Het is niet de bedoeling van de bonden om tijdens de betoging de werking in de zorg te verstoren, zegt Selleslach nog. "Er geldt een minimumdienstverlening, wat ongeveer neerkomt op een zondagsbezetting", legt hij uit. Op 19 december hielden de bonden al een actiedag in de sector, die onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdzorg en kinderopvang omvat.

'Niet wachten tot verkiezingen'

Later deze week vergadert het gemeenschappelijk vakbondsfront nog om een actieplan op te stellen en de eisen van de sector concreter te maken voor de politici. Volgens de vakbonden moeten de verschillende regeringen van het land meteen actie ondernemen. Zorgverstrekkers moeten soms een opnamestop invoeren en er kunnen bedden in ziekenhuizen niet gebruikt worden wegens personeelstekort, zegt Selleslach. "We kunnen niet wachten tot de verkiezingen van volgend jaar en de al dan niet langdurige coalitievorming daarna."

Selleslach, die begin maart als algemeen coördinator van ACV Puls wordt opgevolgd door Olivier Remy, sprak na afloop van een succes. "Deze opkomst doet me deugd. De situatie is ernstig, maar de mensen doen wel de moeite om naar Brussel te komen. Nu is het een kwestie van zo snel mogelijk aan tafel te gaan met de Vlaamse en de federale regering, we hopen volgende week al of de week nadien. Als er echter binnen een maand of twee, drie geen vooruitgang is, geen perspectief op nieuwe akkoorden en investeringen, dan volgen nieuwe acties."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?