| Beeld ter illustratie.

150.000 feestvierders verwacht voor Brussels Pride

© Belga
19/05/2023

Zowat 150.000 mensen worden zaterdag in de straten van Brussel verwacht voor de Brussels Pride. Het gaat om een bijzondere editie. Ze staat in het teken van de 20ste verjaardag van het homohuwelijk in ons land. Met de legalisering op 1 juni 2003 was België wereldwijd het tweede land dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht legaliseerde, na Nederland.

Voor deze 26ste editie koos de organisatie 'Protect the Protest' als thema. Dat is een slogan waarmee Amnesty International zijn schouders zet onder het recht op betogen in regimes die demonstraties de kop indrukken. "De Belgische LGBTQIA+-beweging weet hoe cruciaal het recht op verenigen en vrije meningsuiting zijn om vooruitgang te boeken."

"Die rechten moeten dus worden toegekend of overeind blijven, in België, in Europa en in de hele wereld", benadrukken de organisatoren. Volgens het observatorium voor ongelijkheid is homoseksualiteit verboden in 69 landen. In elf daarvan staat de doodstraf op homoseksuele relaties.

Primeurs

De 26ste editie van de pride is er ook een van primeurs. Zo zet de NMBS voor het eerst een regenboogtrein in voor het evenement om steun te betuigen voor de strijd tegen discriminatie. De trein zal ook de komende maanden nog regelmatig te bewonderen zijn op verschillende trajecten rond Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi.

Daarnaast zullen zaterdag ook voor de allereerste keer Belgische militairen meestappen tijdens het evenement. "We hebben toestemming gevraagd en gekregen van de minister van Defensie", liet kapitein Bart Dewulf, voorzitter van de Belgische Defensie Regenbooggemeenschap (BELDEFRAC), weten aan Knack. Hij hoopt door openlijk deel te nemen aan de Pride dat zijn organisatie meer bekendheid krijgt binnen Defensie, want tot nog toe kent BELDEFRAC slechts zo'n 30 leden.

Tot slot zullen ook voor het eerst de Europese instellingen en hun personeel in het Pride-dorp, vlakbij de Kunstberg, aanwezig zijn. Er zal ook een praalwagen van het Europees Parlement en Equality, de vereniging van LGBTQIA+-personeel dat bij de Europese instellingen werkt, deelnemen aan de stoet en er zullen zo'n 3.000 Europese vlaggen worden uitgedeeld aan deelnemers van het evenement.

'Safer Pride'-zones

De afgelopen weken vonden al verschillende acties plaats, zoals de Mini-Pride, tentoonstellingen in de musea en gebouwen die werden verlicht in de kleuren van de regenboogvlag. Zaterdag biedt de 'Pride Village' onderdak aan een honderdtal verenigingen en partnerorganisaties.

Er worden ook 'Safer Pride'-zones afgebakend om misplaatst of aanstootgevend gedrag te signaleren. Vorig jaar kon de Pride voor het eerst opnieuw plaatsvinden na twee jaar uitstel wegens corona. Toen zakten meer dan 120.000 deelnemers naar de hoofdstad af.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni