Duizenden Koerden komen opnieuw op straat: ‘We blijven betogen’

HD, KVDP, PJS
© BRUZZ
23/10/2019
Updated: 23/10/2019 16.20u

Duizenden Koerdische betogers kwamen vandaag voor de zoveelste keer op straat in Brussel. Dé aanleiding: Turkse militaire offensief in het noordoosten van Syrië. Hun pakket eisen is ondertussen een stuk vager geworden: “De situatie is constant in verandering”.

Orhan Kilic van Koerdische belangenorganisatie Navbel verwachtte veel volk vandaag: “We krijgen versterking uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. De bussen zijn onderweg.” De betoging begon om 14u aan het Noordstation en liep via de kleine ring naar het Centraal Station." Volgens de organisator liepen er ongeveer 3.500 mensen vandaag mee, de politie schatte het aantal aanwezigen eerder op 1.400.

“We blijven op straat komen want het gevaar voor de Koerden is niet geweken. Turkije wringt zich nog steeds in allerlei bochten om Koerdisch zelfbestuur tegen te werken,” zegt Kilic. “We hebben nog steeds verwachtingen tegenover de grote spelers binnen de internationale politiek.”

No-flyzone boven Rojava

Vrouwen liepen voorop in de mars en enkele van hen droegen bebloede lijkzakken die de slachtoffers van de Turkse inval symboliseren. Om de veiligheid van de Koerden te blijven garanderen in de regio, eisen de betogers die door Brussel stapten dat er een no-flyzone voor militaire toestellen komt boven Noordoost-Syrië.

Ze willen ook dat de VN en de NAVO actie ondernemen om het Turkse leger te doen terugtrekken uit de bezette regio, ze vragen de officiële erkenning van de autonome regio Rojava en van zijn regering en ze willen dat er een internationaal gerechtshof wordt opgericht voor de vervolging van de verantwoordelijken voor de massamoorden en het gebruik van chemische wapens.

Koerden_23102019

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Koerden , Navbel , Orhan Kilic

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni