Duizenden manifestanten aan zetel van regering Franse Gemeenschap

ArBa
© Belga
10/02/2022
Updated: 10/02/2022 13.07u

Tussen de 5.000 en 7.000 personeelsleden uit het Franstalig onderwijs protesteren donderdagmiddag aan de zetel van de regering van de Franse Gemeenschap. Ze protesteren er tegen het gevoerde onderwijsbeleid. Vooral minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) moet het ontgelden.

Vanuit Brussel en Wallonië zijn donderdag duizenden personeelsleden uit het Franstalig onderwijs afgezakt om te komen protesteren tegen het onderwijsbeleid. De vakbonden en personeelsleden vinden dat de beleidsmakers hen tijdens de gezondheidscrisis "met minachting" behandeld hebben. Ze willen ook een reeks langer aanslepende problemen, waaronder het lerarentekort, de bedroevende staat van schoolgebouwen en de verloning, aankaarten.

Gewapend met spandoeken en vakbondsvlaggen verzamelden de manifestanten aan het Surlet de Chokierplein in Brussel, de zetel van de regering van de Franse Gemeenschap.

Te veel hervormingen

"De hervormingen volgen elkaar te snel op. We hebben niet meer de tijd om bij te blijven," zegt een lerares uit de streek van Charleroi.

"De school wordt steeds meer geleid als een bedrijf, met resultaten die behaald moeten worden, toezichthouders,... Daar is wel allemaal geld voor, maar om de omvang van de gemiddelde klas te verkleinen is er geen geld," klaagt een leraar Latijn uit Esneux aan.

Een delegatie van de actievoerders werd na 11 uur ontvangen door de regering. Zij hebben een gesprek met onder meer minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) en minister van Onderwijs Caroline Désir (PS). Verwacht wordt dat de vakbondsafgevaardigden nadien de demonstranten toespreken over het verloop van het gesprek met de regering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni