Begin augustus werd het licht op groen gezet voor een proefproject waarbij in een drietal parken openbare toiletten geplaatst zouden worden. Daar is grote vraag naar bij de bezoekers van de Brusselse parken. Twee maanden later zorgt de kostprijs van de openbare toiletten voor opschudding. De vakbonden vinden de investering te groot en opteren voor gebouwen voor de parkwachters waarin ook toiletten voorzien kunnen worden.

In augustus ging Leefmilieu Brussel - dat instaat voor het beheer van de tachtig parken in het Brussels Gewest - er nog van uit dat de automatische openbare toiletten elk zo'n 60.000 euro zouden kosten. Na de openbare aanbesteding blijkt de kostprijs per stuk op 125.000 euro te liggen. De vakbond spreekt zelfs van 150.000 euro.

De vakbonden reageren boos op de hoge bedragen die voor de openbare toiletten worden vrijgemaakt. Ze zeggen niet tegen de inplanting van openbare toiletten te zijn maar vragen zich wel af waarom het Gewest voor zo'n duur model uit Finland moet kiezen. Een model dat volgens hen niet aangepast is aan het landschap waarin het terechtkomt. Ze stellen zich ook vragen bij de ecologische verantwoording van het laten overkomen van luxetoiletten uit Finland.

Daarnaast halen de vakbonden ook aan dat in veel parken de parkwachters niet eens een eigen lokaal hebben. Ze opteren daarom voor aparte gebouwen in de parken waar de parkwachters terecht kunnen maar waarin ook openbare toiletten voorzien worden. Dat het mogelijk is, bewijst het George-Henripark in Sint-Lambrechts-Woluwe waar er een parkwachtershuis annex openbaar toilet staat. Een zeldzaam goed voorbeeld, aldus de vakbonden.

Aparte gebouwen
Volgens Leefmilieu Brussel zijn de Finse toiletten die zij op het oog hebben de goedkoopste op de markt maar komt er bij de plaatsing van zo'n automatische openbare toilet heel wat kijken. Serge Kempeneers van Leefmilieu Brussel: "In sommige parken is de plaatsing moeilijker. Men heeft immers riolering nodig om de toilet op aan te sluiten en er moet elektriciteit zijn." Bovendien moet er een juiste afweging gemaakt worden voor het type toilet, aldus Kempeneers. "Men moet de vergelijking maken tussen automatische toiletten en de traditionele toiletten in een gebouw. In dat laatste geval moet er iemand voorzien worden om die toiletten proper te houden, terwijl dat bij de modellen die wij op het oog hebben automatisch gebeurt."

In een eerste fase gaat het om drie toiletten in drie parken, twee in Brussel-Stad (het Hallepoortpark en het Park van Laken) en één in Jette (het Boudewijnpark). Tijdens een proefperiode zullen de Finse modellen in hun omgeving getest worden. Bij een positieve evaluatie wil Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroek er nieuwe toiletten bij bestellen voor vijf andere parken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni