DVZ krijgt vooral Afghanen over de vloer

© archieffotoDavid Nassel

Voor het eerst sinds enkele maanden kwam vrijdag het grootste aantal registraties bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) niet van Irakezen of Syriërs, maar wel van Afghanen. Sinds begin november heeft de Dienst al meer dan 1.000 nieuwkomers geregistreerd.

Vrijdagmorgen werden 245 asielzoekers toegelaten tot de wachtzaal van Dienst Vreemdelingenzaken. Van de 100 mensen die een oproepingsbrief hadden gekregen, kwamen er 84 opdagen. De drie meest vertegenwoordigde nationaliteiten waren de Afghaanse (97), de Syrische (45) en de Irakese (29). Donderdag waren er nog evenveel Afghanen als Syriërs, daarvoor waren de Syriërs lange tijd in de meerderheid.

In totaal kregen 205 mensen een oproepingsbrief om op maandag 16 (68) of dinsdag 17 (137) november terug te komen. Aangezien de Dienst Vreemdelingenzaken voor elke dag van volgende week (behalve voor woensdag, wanneer de dienst gesloten is) 180 oproepingsbrieven heeft uitgedeeld, zal ze er dus minder nieuwkomers kunnen bijnemen. In totaal wachten nu ongeveer 1.000 personen op hun registratie.

De capaciteit van de vooropvang in het WTC III-gebouw site B is volgens het Rode Kruis Vlaanderen afgelopen nacht verhoogd met 287 plaatsen. In Site A kunnen sowieso 500 mensen terecht. Site B werd gebruikt als bufferzone voor geregistreerde asielzoekers die wachtten op een plaats in één van de opvangcentra van Fedasil, maar staatssecretaris Francken besloot donderdag om deze plaatsen opnieuw te gebruiken voor de vooropvang van asielzoekers die nog wachten op een registratie bij DVZ. De 287 plaatsen komen overeen met het aantal geregistreerde asielzoekers die de hulporganisatie donderdag heeft kunnen overplaatsen naar de opvangcentra.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?