Edmond Machtensstadion versleten: ‘Nadenken over bouwen nieuw stadion’

FVDE
© BRUZZ
13/10/2016

Het Edmond Machtensstadion in Molenbeek verkeert in slechte staat, en er moet nagedacht worden over de bouw van een nieuw complex, met naast een stadion ook plaats voor woningen en publieke voorzieningen. Dat zegt schepen van Gemeentelijke Eigendommen Karim Majoros (Ecolo).

La Dernière Heure pakte donderdag uit met een opvallende kop: “Het Machtensstadion zal afgebroken worden.” Burgemeester Françoise Schepmans (MR) haastte zich om duidelijk te stellen dat het stadion sowieso blijft staan. Majoros, die geciteerd wordt in het artikel, verdedigt zich tegenover BRUZZ: “Ik heb nooit gezegd dat het stadion moet afgebroken worden. Alleen dat we moeten nadenken over de toekomst van de site.”

'Tribune barst van de constructiefouten'
Want volgens de schepen laat de staat van het stadion te wensen over. De ene tribune dateert van de jaren zeventig, de tweede is nog maar een goeie twintig jaar oud. Toch verkeren beide tribunes in een penibele staat, zegt Majoros: “De tribune-Goethals is hier in de jaren negentig neergezet door Johan Vermeersch (bouwpromotor en ex-bestuurslid van RWDM en FC Brussels, red.), en de tribune barst van de constructiefouten.”

Het stadion kent problemen met de leidingen van gas, water en elektriciteit, maar ook en vooral met het beton. “Een supporter van RWDM vertelde me nog dat er iemand van de trap is gevallen vanwege het slechte beton”, vertelt Majoros. “Op dit moment gaat het allemaal nog net, maar over 10 jaar niet meer. Stel dat RWDM verder doorgroeit en ooit naar eerste klasse kan promoveren, dan is het uitgesloten dat het Machtensstadion goedgekeurd wordt.”

Majoros wil daarom, samen met de betrokken clubs (RWDM en White Star) en de buurt bekijken wat mogelijk is. “De zone moet op sport gericht blijven, en een voetbalstadion maakt daar deel van uit. Er kan ook ruimte gemaakt worden voor andere sporten, zoals hockey of atletiek. Maar ik denk ook aan woningen en voorzieningen voor de buurt.”

Voor de schepen liggen alle pistes open: “We kunnen het stadion renoveren of iets nieuw bouwen. Het stadion kan op dezelfde plaats liggen, of ergens anders op dezelfde site. Door de site anders in te delen kunnen we misschien ruimte winnen.” Er moet nu nog niks beslist worden, benadrukt Majoros: “Het is vooral tijd dat we erover beginnen nadenken, voor het te laat is. We kunnen niet blijven bricoleren aan het huidige stadion.”

Capaciteit
In het artikel van La Dernière Heure staat dat er gedacht wordt aan een stadion met 3 à 5.000 plaatsen. Dat zou erg nipt zijn voor RWDM, dat momenteel meer dan 4.000 supporters trekt in de derde amateurklasse. “Maar ik heb helemaal niet gezegd dat het stadion hoogstens 5.000 plaatsen mag hebben”, verdedigt Majoros zich. “De capaciteit moet beslist worden in samenspraak met de clubs. Mogelijk kunnen we werken met modulaire, afbreekbare tribunes.”

Dat alles klinkt vooral heel duur, voor een gemeente die nu al onder voogdij staat van het Gewest en dus geen geld op overschot heeft. “Uiteraard kan de gemeente dit niet zelf financieren. We kijken daarvoor naar de clubs, en vooral naar andere overheden. Een project als dit kan misschien subsidies losweken van Beliris, of aanspraak maken op Europese projectsubsidies. Dit kan een geweldig socio-economisch programma met zich meebrengen dat bovendien het imago van de gemeente ten goede komt.

Volgens Majoros moet er over drie à vier jaar een beslissing genomen worden. Daarom moeten er nu gesprekken starten met de betrokken partijen. “We hebben ook al contact opgenomen met architectenbureaus om te kijken wat mogelijk is.”

Emotionele band met 'de tempel'
Majoros kreeg meteen felle kritiek te verwerken bij het lanceren van de denkballon: “Supporters van RWDM reageerden erg verrast, maar ik heb hen proberen uit te leggen dat er niets vaststaat. En hun stadion wordt zeker niet zomaar afgebroken. Door de discussie op gang te trekken, kunnen we ook de club vooruit helpen. Een renovatie of nieuwbouw is ook in hun voordeel. Maar ik merk dat vele mensen een emotionele band hebben met ‘de tempel’, daarom zal het wel wat tijd vergen om iedereen te overtuigen van het nut van een nieuw project”, besluit de schepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni