Eén jaar na de roofmoord op Joe Van Holsbeeck

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Joe Van Holsbeeck in het Centraal Station werd neergestoken voor zijn mp3-speler. Het onderzoek naar de moord op de jongen is een jaar na datum bijna rond. Op verschillende plaatsen worden herdenkingsplechtigheden gehouden voor Joe. In het Centraal Station leggen pendelaars en voorbijgangers bloemen neer.

Op 12 april 2006 stonden Joe Van Holsbeeck en zijn vriend in de lokettenzaal van het Centraal Station in Brussel te wachten op een vriend die met de trein zou toekomen toen ze benaderd werden door twee jongens. Die hadden het op de mp3-speler van Joe gemunt. Bij het incident werd Joe neergestoken door een van de twee jongeren. De twee jongemannen van Poolse afkomst werden iets later opgepakt. Een jaar later is het onderzoek naar de moord bijna afgerond. Adam G, de jongen die Joe doodstak, moet voor de volwassenenrechtbank verschijnen. Mededader Mariusz O. voorlopig niet.

De roofmoord op de 17-jarige Joe Van Holsbeeck veroorzaakte een jaar geleden een golf van verontwaardiging in het land met als hoogtepunt een stille mars tegen zinloos geweld in Brussel. Zo'n 80.000 mensen namen aan die optocht deel. Joe werd zo het symbool voor zinloos geweld.

De eerste verjaardag van Van Holsbeecks overlijden wordt op verschillende plaatsen in het land herdacht. In het Centraal Station herdenken pendelaars en voorbijgangers de gebeurtenissen van een jaar geleden en in de kerk van Waver wordt er zaterdag een herdenkingsplechtigheid gehouden. Père Gilbert zal de mis voorgaan die bijgewoond zal worden door onder meer prins Laurent. Verder wordt op 12 april voortaan ook de Dag van het Zinloos Geweld gehouden.

Aandacht voor veiligheid
In de weken en maanden na de dood van Joe Van Holsbeeck hadden mensen en de media de mond vol van het veiligheidsgevoel en meer veiligheid op openbare plaatsen. Volgens NMBS-woordvoerster Leen Uytterhoeven is er sindsdien meer aandacht besteed aan veiligheid. "Er is nu voortdurend van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat een ploeg aanwezig die patrouilleert, in het station, in de lokettenzaal en op de perrons. Die ploeg is er altijd, dus ook als je ze niet ziet. Maar het is wel zo dat enkel onze ploeg neit kan volstaan als veiligheidsploeg."

Ook de spoorwegpolitie en de lokale politie moeten een oogje in het zeil houden, aldus Uytterhoeven. Daarnaast plannen de spoorwegen de plaatsing van camera's in de vijftig drukste stations van het land.

:: FM Brussel geeft een overzicht van de gebeurtenissen van toe tot nu in een geluidsmontage en ging reacties sprokkelen in het Centraal Station. (zie "luister" onder Multimedia op deze pagina)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?