Een jihad van liefde: verkoophit en theaterstuk

© Photonews
| Mohamed El Bachiri met de Franse vertaling van zijn boek.

Het boekje ‘Een jihad van liefde’ is een bestseller. In het Nederlands gingen er al 92.000 exemplaren van over de toonbank. En er zijn nu ook twee theaterstukken in de maak.

Een jihad van liefde van Mohamed El Bachiri en David Van Reybrouck blijkt een echt verkoopsucces. Het literaire non-fictieboek werd nu al 92.000 keer verkocht in het Nederlands en blijkt zowel in Vlaanderen als in Nederland populair. Het is meteen een van de best verkochte boeken in zijn genre vorig jaar.

“Het is opmerkelijk dat een boekje van Belgische auteurs het in Nederland zo goed doet,” zegt Haye Koningsveld van uitgeverij De Bezige Bij in Nederland. Een enthousiaste oproep van David Van Reybrouck in het televisieprogramma De Wereld draait door zit daar mogelijk voor iets tussen. Meer dan bij andere boeken blijft de verkoop ook aanhouden. Heel wat scholen en organisaties blijken met name een voorraad in te slaan.

Theaterstuk in Antwerpen en Amsterdam

De Franstalige versie van het boekje, die pas in het najaar verscheen, doet het met 10.000 verkochte exemplaren wat minder. Het boekje werd ondertussen trouwens ook al in het Engels vertaald en 3.500 keer verkocht. Over de Duitse vertaling zijn er nog geen cijfers.

Het pleidooi voor tolerantie en verzoening na de aanslagen dat het boekje is, vindt ondertussen ook zijn weg naar het theater. Zowel in Amsterdam als in Antwerpen wordt aan een toneelversie getimmerd. In Vlaanderen zetten De Roma en acteur Hans Van Cauwenberghe hun schouders onder het project. In Nederland wordt het een project van regisseur Christiaan Mooij bij De Meervaart.

Koningsveld noemt het heel bijzonder dat er tegelijk twee theaterstukken in de steigers staan. “Het zijn ook twee theaters met een divers publiek in een multiculturele wijk. Het is een mooie manier om de boodschap van Een jihad van liefde naar een breder publiek te brengen.”

Inkomsten uit de verkoop van de boeken hebben de auteurs nog niet gekregen. Royalty’s worden pas in het jaar na de publicatie van een boek betaald.

Lees woensdag ook het interview met Mohamed El Bachiri in het weekblad van BRUZZ. "Nu handjes schudden met ministers op 22 maart vind ik een maskerade."

gatz_vanreybrouck_elbachiri_bourgeois_c_sven_gatz.jpg
© Sven Gatz (via Facebook)
| Co-auteurs David Van Reybrouck en Mohamed El Bachiri, geflankeerd door Vlaamse excellenties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?