Eén op de tien Brusselaars is licht antisemitisch

© Ivan Put
| Gedenkplaat voor de aanslag op het Joods Museum in Brussel (archief).

Een op de vier Belgen heeft de neiging om te discrimineren en/of op een antisemitische manier te reageren. In Brussel gaat het slechts om een op de tien, maar zouden er op school wel veel meer pesterijen tegen kinderen van Joodse origine gebeuren.

Dat blijkt uit een enquête van Ipsos voor de ngo Action and Protection League, een partnerorganisatie van European Jewish Association, waarover Le Soir dinsdag bericht.

Uit de enquête, uitgevoerd in 2019 en 2020 in zestien Europese landen, blijkt dat 26 procent van de Belgen tussen 18 en 75 jaar licht antisemitisch is, en dat 4 procent uitgesproken antisemitisch is. Een op de tien zou iemand discrimineren alleen maar omdat die van Joodse oorsprong is. België scoort gemiddeld beter dan de andere onderzochte landen, want kwam uit op plek 10 in de ranking.

In het Vlaams gewest zijn volgens de peiling meer mensen antisemitisch (24 procent, waarvan de helft "sterk antisemitisch" zou zijn), dan in Wallonië (14 procent) en Brussel (10 procent). Wie geen middelbaar diploma heeft, zou het meest antisemitisch zijn (50 procent). Het aandeel daalt naarmate het opleidingsniveau stijgt. Bij de universitairen gaat het nog om 16 procent.

Minder tolerant op school

De volwassen Brusselaars zouden het meest tolerant zijn voor mensen van Joodse origine, maar op Brusselse scholen krijg je toch een ander beeld. Volgens gelijkekansencentrum Unia zouden er daar steeds meer pesterijen gemeld worden ten aanzien van kinderen van Joodse oorsprong. "Ouders zijn dan ook terughoudender om hun kind daar onder te brengen, en kiezen liever voor de joodse school in Brussel, of voor een school buiten de stad", zegt Unia-directeur Patrick Charlier.

Uit de enquête blijkt ook dat kiezers van het Vlaams Belang het vaakst antisemitisch zijn (62 procent, waarvan de helft uitgesproken antisemitisch). De foutenmarge voor deze categorie is wel groter, aangezien gekeken wordt naar de aanhangers van de verschillende partijen onder de 1.000 respondenten. Het laagste aandeel is er bij de kiezers van Ecolo, Groen, DéFI en MR.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?