Een op de zeven thuislozen in Brussel is jonger dan 18 jaar

© Photonews

Een opvallende trend bij de dak- en thuislozenpopulatie in Brussel is de toename van het aantal kinderen en tieners. Volgens de recentste telling is een op de zeven Brusselse dak- of thuislozen jonger dan 18 jaar. "Dit is een erg onrustwekkende evolutie."

De recentste telling van Bruss'Help (vroeger la Strada) in de nacht van 5 november 2018 leidde tot de vaststelling dat van de 4.187 dak- en thuislozen er meer dan 600 (bijna 15 procent of een op de zeven) jonger dan achttien zijn. Zij hebben geen woning of verblijven in een ongeschikte woning. "Dit is een erg onrustwekkende evolutie", stelt Birger Blancke vast. Hij is directeur van de Bico Federatie, die de onthaalhuizen en de begeleidings- en hulpverleningsdiensten ten voordele van personen in moeilijkheden en dak- en thuislozen vertegenwoordigt.

De Week van de Brusselse Thuislozenzorg wordt sinds 2000 jaarlijks georganiseerd en heeft als doel de contacten tussen de Nederlandstalige, Franstalige en bicommunautaire voorzieningen in de thuislozenzorg te bevorderen, maar ook een brug te slaan naar andere sectoren die met dezelfde doelgroep of dezelfde problematieken worden geconfronteerd.

Sociale sector komt samen

Voor de editie 2019 hebben de organisatoren van de Week van de Brusselse Thuiszorg beslist om in te zoomen op de problematiek van de thuisloze jongeren. Zo openen 39 instellingen uit de thuislozenzorg en de jeugdhulpverlening van 25 tot 29 november hun deuren voor de maatschappelijk werkers die meer willen vernemen over het reilen en zeilen van de verschillende organisaties en over het werk van hun collega's.

Bovendien wordt morgen/donderdag 28 november een studiedag met als thema "Dakloze kinderen nu, welke burgers morgen?" georganiseerd, waarop debatten, lezingen en discussies plaatsvinden. Er zijn al 140 mensen uit de Brusselse sociale sector ingeschreven. Alles verloopt in het Frans en het Nederlands, maar er wordt simultaanvertaling voorzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?