Een waaier in Woluwe

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
10/04/2005
De derde editie van 'Woluwe, Mijn Geheime Tip' die op zaterdag 16 en zondag 17 april plaatsvindt, biedt de meest diverse activiteiten aan. Op enkele begrijpelijke uitzonderingen na, zijn die alle gratis.

Wat voorspelbaar gaat de politie namen in fietsen graveren en traditiegetrouw kan men ook de brandweerkazerne en de hondenbrigade bezoeken. Maar de coulissen van het in aanbouw zijnde Cultureel Dorp verkennen, zal best spannend wezen. Vooral het multidisciplinaire en het multiculturele aspect van het initiatief valt op: Sint-Lambrechts-Woluwe heeft inwoners van 140 nationaliteiten en de gemeente is vast van plan dit gegeven als een troef uit te spelen. Verwacht u dus aan veel kleuren, geuren en smaken.

Culinair festijn
Het gastronomische luik wordt dit jaar gevoelig uitgebreid: degustatie van wijn én brandewijn van over de hele wereld, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse hapjes, tajines en muntthee in een Berbertent. Maar ook de chefs van de Woluwse klasserestaurants verschansen zich niet in hun ivoren torens: de keukenploegen van de Lindekemale Molen en van De Maurice à Olivier - sinds vorig jaar goed voor een Michelinster - brengen Belgische en Franse hoogstandjes. Serdar serveert zijn Slavische stoofpotjes, Phenicia stelt de Libanese keuken voor en l'Étoile du Désert de Noord-Afrikaanse. Ondertussen vibreert de gemeente door muziek van overal: John Litton Baroï komt uit Bangladesh. Zijn werk is een kruisbestuiving van wereldmuziek, rock- en poptoetsen en jazz- en folkinvloeden. Hij maakt gebruik van diverse zangtechnieken, soms heel verrassend voor onze westerse oren. Gérard Jaffrès van zijn kant brengt Keltische rockmuziek met folkaccenten. Her en der worden Griekse, Schotse, Bretoense en Spaanse dansvoorstellingen opgeleverd.

Ook de beeldende kunstenaars laten zich opmerken. Onder de noemer Entre hêtre et être, een onvertaalbare woordspeling die het ontstaan van een kunstwerk uit een stuk beukenhout weergeeft, vindt een heuse beeldhouwershappening plaats. Natalia de Mello, Paul Gonze, Philippe Jacquemart, Xavier Rijs en Vincent Strebell scheppen sculpturen met kettingzaag en schuurmachine. In de historische hoeve Hof ter Musschen strijkt de groep 'Vrije Figuratie' neer; met als rode draad de vrije figuratie tonen Elisabeth Bronitz, Cecil de Froidmont, Patryck de Froidmont, Jean-Marc De Pelsemaeker, Pierre Marino-Smette en Peter Zürni recent werk: schilderkunst, decoratieve kunst, beeldhouwkunst, architectuur, serigrafie en fotografie.

:: Woluwe, Mijn Geheime Tip op 16 en 17 april. Volledig programma ten gemeentehuize en via de website van de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni