Eensgezindheid over tweede autoloze zondag

Jaarlijks palmen fietsers en voetgangers Brussel in op Autoloze Zondag (archiefbeeld).

Er is dan toch Brusselse eensgezindheid over een tweede autoloze zondag. Een aangepaste resolutie van Groen en Ecolo werd maandag in de commissie Infrastructuur van het Brussels Parlement goedgekeurd. Die voorziet in extra studies. De Brusselse regering verwacht daar donderdag meer info over te kunnen geven.

Dat meldt de openbare omroep RTBF op zijn website.

Een eerste versie van de resolutie werd al in 2016 ingediend. De groenen stelden voor om elk jaar een autoloze dag op 22 september te organiseren, in het kader van de 'European Car Free Day'. Zo'n dag moest dienen om Brusselaars bewust te maken van luchtvervuiling en verkeerslawaai.

Openbaar vervoer

Maar 22 september valt niet altijd op een zondag, en dus in voorkomend geval ook tijdens de week. Dat stuitte op verzet binnen de meerderheid. De oppositiepartijen Groen en Ecolo pasten daarom hun resolutie aan. Die weliswaar niet-bindende tekst werd goedgekeurd maandag.

In de aangepaste tekst komt men overeen over extra studies naar hoe zo'n autoloze weekdag best georganiseerd kan worden. Vooral met betrekking tot verplaatsingen met het openbaar vervoer. Als er een autoloze dag in de week valt, mag dat niet voor onoverkomelijke problemen voor de pendelaar zorgen.

Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) neemt een extra autoloze dag wellicht op in zijn mobiliteitsplan 'Good Move', klinkt het bij zijn kabinet. Daarover geeft de Brusselse regering donderdag wellicht meer uitleg na de ministerraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?