Eenzame Ukkelse villa opnieuw bedreigd

Het buurtcomité van de Villa 'Puy Fleuri' in Ukkel staat weer op de barricaden. Een bouwpromotor wil de villa omvormen tot een flatgebouw met 19 appartementen. De villa leek gered bij een vorige actie maar blijkt nu toch gewoon weer in handen van een projectontwikkelaar.

“De Puy Fleuri villa is één van de laatste stille getuigen van wat voor prestigieuze straat de Churchilllaan in Ukkel ooit was”, steekt Anita Nys van het buurtcomité van wal. Ze woont vlakbij en de architecturale parel mag van haar niet onder de sloophamer. De villa werd in 1923 gebouwd door Emile Missu. “Hij ontwierp het huis voor zijn vader. In elke kamer is een andere marmersoort gebruikt. Het zou een zonde zijn als dit verdwijnt.”  

In 2013 ondernam het buurtcomité al eens actie. Ze startten samen met de gemeente Ukkel een procedure om de villa te laten erkennen als monument. “Alles leek goed te gaan tot we in september hoorden dat een bouwpromotor een nieuw plan voor de villa had ingediend bij de gemeente. Er zou een appartementsblok komen met 19 flats.”

De gemeente Ukkel heeft die plannen afgekeurd. Het buurtcomité begrijpt niet hoe het komt dat de villa weer in handen is van een projectontwikkelaar. “Het laatste wat wij ervan hoorden is dat de erkenningsprocedure in de laatste fase zat en dat de villa in augustus 2014 geklasseerd zou worden. Maar blijkbaar is Emir Kir het dossier kwijt geraakt.” Kir (PS) was toen staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen.  

De bouwpromotor heeft volgens het buurtcomité al een nieuw voorstel ingediend waarbij de gevel van de villa behouden blijft en geïntegreerd wordt in de nieuwbouw.  “Dat is voor ons niet genoeg. De villa moet geklasseerd worden zodat hij in het geheel behouden blijft”, zegt Anita Nys.  

De gemeente Ukkel beslist op de gemeenteraad van 27 april over de nieuwe plannen. "Hoogst waarschijnlijk keuren ze de plannen opnieuw af." Toch start het buurtcomité in afwachting met een petitie voor het behoud van de villa.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?