Eerste appartementen van nieuwe kanaalwijk te koop

LV
© BRUZZ
15/09/2016

City Dox, het eerste van een reeks grote bouwprojecten rond het Biestebroekdok in Anderlecht, krijgt stilaan vorm. Ontwikkelaar Atenor begon enkele maanden geleden met de bouwwerkzaamheden en gaf donderdag het startschot voor de verkoop van de eerste appartementen.

In een eerste fase gaat het om 93 appartementen. In totaal is het project, gepland op een terrein van 5,4 hectare tussen de Tweestationsstraat en het kanaal, goed voor meer dan 150.000 vierkante meter. Er komen vooral nieuwe woningen (88.000 vierkante meter), maar ook serviceflats en een rusthuis. Daarnaast zal er ook plaats zijn voor bedrijven uit de dienstensector en ateliers, op voorwaarde dat die niet voor hinder zorgen. Centraal in de wijk komt een plein met daarrond enkele buurtwinkels, horeca en een nieuwe basisschool. Die laatste zal worden bekostigd met de stedenbouwkundige lasten die de bouwpromotor betaalt.

"Met City Dox willen we een antwoord bieden op verschillende uitdagingen waar Brussel voor staat," vertelt William Lerinckx, directielid van Atenor. "Het rusthuis en de serviceflats zijn een antwoord op de veroudering, en de woningen moeten tegemoet komen aan de algemene bevolkingsgroei. De verschillende activiteiten in de wijk zullen ook zorgen voor werkgelegenheid. Het rusthuis alleen al zal meer jobs creëren dan het chemisch bedrijf dat vroeger op deze site zat. "

De prijs van de woningen zullen variëren. De goedkoopste studio kost 110.000 euro en het goedkoopste appartement met twee slaapkamers 185.000 euro. "Dat is vandaag ongezien voor nieuwbouw," klinkt het bij de promotor, die voor de hogere verdiepingen wel mikt op een meer kapitaalkrachtig publiek. De bovenste appartementen zullen beschikken over dakterrassen met een breed uitzicht op onder meer het kanaal. (lees verder na het beeld)

Ook op vlak van mobiliteit wil Atenor helemaal mee zijn met de tijd. Op de nieuwe wegen binnen de wijk worden auto's hooguit getolereerd, en elk appartement zal behalve over een garage ook beschikken over een fietsenstalling. De ontsluiting met het openbaar vervoer is momenteel nog ondermaats, maar de promotor belooft beterschap. Het nieuwe busplan dat in de gewestelijke pijplijn zit voorziet immers in een betere bediening van de Industrielaan en omgeving.

De appartementen in de eerste fase zijn ontworpen door het Brusselse ontwerpbureau architectesassoc (Architectes Associés), bekend van onder meer het Théâtre National en het goudkleurige gebouw van Elia aan Van Praet. Het bureau viert momenteel trouwens zijn vijftiende verjaardag met een fototentoonstelling. Daarin geeft fotograaf Renaud Callebaut zijn eigen persoonlijke kijk op de gebouwen van architectesassoc. De foto's zijn te zien op 16, 17 en 18 september in Louise 186, een tijdelijke lokatie voor hedendaagse kunst.

Behalve Atenor hebben ook verschillende andere promotoren hun oog laten vallen op de (voormalige) industriegronden rond het Biestebroekdok, maar zij lieten nog niet in hun kaarten kijken. De gemeente Anderlecht stelde ondertussen een Bijzonder Bestemmingsplan op voor de hele zone. Dat plan is momenteel in openbaar onderzoek en is te raadplegen op de site van de gemeente.

Locatie van City Dox (voorheen City Docks):

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni