Eerste ecolabel voor Jette voor afval scheiden op Spiegelplein

Bettina Hubo
© Agenda Magazine
02/04/2010
Om het goede voorbeeld te geven wil de gemeente Jette ook het kleine afval in parken en op pleinen gescheiden ophalen. Naast de frietkraam op het Koningin Astridplein staan nu drie vuilnisbakken: geel voor papier, blauw voor blikjes en plastic, wit voor de rest.

Sinds het begin van dit jaar moeten de Brusselaars hun afval thuis sorteren. Maar in straten en parken en aan bushaltes wordt het afval tot dusver niet gescheiden opgehaald. Schepen van Netheid Claire Vandevivere (LBJ) sprak hierover met Brussels staatssecretaris voor Openbare Netheid Emir Kir (PS). "Hij heeft voorlopig geen concrete plannen. Daarom beginnen we zelf. Zo laten we zien dat de gemeente ook sorteert."

De gemeente Jette beheert zo'n vierhonderd vuilnisbakken. Voorlopig werden alleen op het Spiegelplein drie vuilnisbakken geplaatst. De bekende rode gietijzeren emmers werden daartoe overschilderd. "Het is een proefproject. We willen kijken of het werkt." Een eerste blik in de vuilnisbakken toont alvast dat afval correct scheiden minder eenvoudig is dan het lijkt: in de gele bak liggen ook vette frietzakken met ketchup. "Dat mag niet. Het papier moet vetvrij zijn. Als er niet correct gescheiden wordt, betekent dat nog meer werk voor de gemeentelijke ophaaldienst. Die kieperde de openbare vuilnisbakken tot hiertoe gewoon allemaal leeg in een vrachtwagen. Het afval op het Astridplein moet nu gescheiden opgehaald worden."

Met dit initiatief wil Jette zich nog nadrukkelijker profileren als groene gemeente. De gemeente stuurde eerder ook al al zijn chauffeurs naar een cursus ecorijden, kocht drie dienstfietsen aan en opteerde voor groene stroom. Voorts bouwt ze alleen nog gebouwen met laag energieverbruik en wil ze zonnepanelen installeren op het gemeentehuis. Voor deze en andere inspanningen kreeg Jette begin deze week van Leefmilieu Brussel de eerste ster van het eco­label 'Ecodynamische onderneming'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni