Vandaag is in Brussel het eerste fietspunt geopend aan het station Brussel-Noord. Aan het fietspunt kunnen mensen hun fiets laten herstellen, stallen en ook een fiets huren. Een fiets huren kost 7,5 euro per dag of 40 euro per week.

"Mensen kunnen hier hun fiets parkeren op een bewaakte parking. Ze kunnen hun fiets ook laten repareren of benodigheden komen om hun fiets te herstellen. En ze kunnen ook een fiets huren als ze er geen hebben," vertelt Brussel minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

De fietsen die je huurt, zijn vouwfietsen, zegt verantwoordelijke Jo Vanbostraeten:
"We hebben voor vouwfietsen gekozen gezien de lokatie - we zitten toch aan een station - en dit soort fiets heeft het voordeel dat je hem ook op de tram en de metro kan meenemen."

Met de fietspunten willen het Brussels Gewest en de federale overheid de combinatie tussen de fiets en het openbaar vervoer promoten, en tegelijk werk creëren voor mensen uit de sociale economie.

Het fietspunt biedt werk aan laaggeschoolde werklozen. Zij krijgen een opleiding van het sociale fietsatelier Cyclo dat ook het fietspunt uitbaat.

Op verzoek van minister Smet kreeg Brussel Noord als eerste een fietspunt, zegt Jannie Haeck van de NMBS:
"Dit is het station waarvan minister Smet het liefst had dat er eerst een fietspunt zou komen, maar er is overal een vraag naar dergelijke initiatieven die dan ook als paddenstoelen uit de grond komen."

De komende maanden openen er nog 7 fietspunten aan verschillende grote treinstations in België. Tegen 2009 zouden ook Brussel-Schuman, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid fietspunten krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni