Eerste fietstelpaal in Wetstraat ingehuldigd

© Pascal Smet

De eerste fietstelpaal van Brussel is donderdag ingehuldigd op de Wetstraat. Dat maakt minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) bekend. De paal zal het aantal fietsers automatisch tellen, en moet zo mensen aansporen op de fiets te stappen, automobilisten sensibiliseren en objectieve data leveren over het aantal fietsers in Brussel.

De eerste Brusselse fietstelpaal bevindt zich op de Wetstraat, ter hoogte van de brug bij de Steenweg op Etterbeek. Op korte termijn komen er nog minstens 10 palen bij langs verschillende Brusselse fietsroutes, zoals het Kanaal, de Kroonlaan en de Generaal Jacqueslaan, zodra daar het nieuwe afgescheiden fietspad is afgewerkt.

Brussel volgt met de paal het voorbeeld van andere steden, waar het succes van de fietstelpaal volgens mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) al bewezen is. “De fietstelpalen sensibiliseren en motiveren,” zegt hij. “Ze versterken het community-gevoel onder de fietsers en tonen automobilisten dat er dagelijks heel wat mensen bewust een andere mobiliteitskeuze maken in Brussel in plaats van in de file te staan in de Wetstraat.”

Naast tellen doet de paal ook andere dingen, zoals realtime informatie leveren over de fietsstromen in de stad. Die informatie is ook beschikbaar via het opendataplatform van het Brussels Gewest. De fietstelpalen krijgen Bike For Brussels logo’s, de nieuwe huisstijl voor alles wat met fietsen te maken heeft in Brussel.

Ook de fietsverenigingen die aanwezig waren bij de inhuldiging, reageren enthousiast: “Pro Velo telt al jaren het aantal fietsers in het Gewest. Het Fietsobservatorium stelt ieder jaar een spectaculaire stijging vast. Deze trend ondersteunen en op zichtbare manier valoriseren is een zeer goede zaak. Een geïntegreerd fietsbeleid staat of valt immers met monitoring,” zegt Remco Ruiter, directeur van Pro Velo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?