Eerste ruilbeurs voor voeding in Potemkine

© skynet.be

Staat er een potje pindakaas te verpieteren in uw voorraadkast, omdat u dat niet lust? Of krijgt u die hele tros bananen bij nader inzien toch niet op? Ongewenste voedingswaren kunt u donderdagavond inruilen op Brussels allereerste ‘Food Exchange Café’, in Bar Potemkine aan de Hallepoort.

Iedereen die thuis eten heeft liggen dat hij of zij nooit zal opkrijgen, kan dat op 3 december meebrengen en bij een drankje uitwisselen met anderen.

De ruilavond is een initiatief van het Food Surplus Network, tweehonderd ondernemers en organisaties over heel Europa die werken met voedingsoverschotten. “Onze hoofdzetel zit in Brussel”, legt medeoprichter Joris Depouillon uit aan brusselnieuws.be. “Dit is de eerste keer dat we zo’n ruilavond uitproberen, de Europese première als je wil. We willen graag dat het concept zich verspreidt, een beetje zoals de Repair Cafés.”

Bezoekers zullen er ook het verhaal kunnen horen van Helena van het Gleaning Network Belgium, dat bij Belgische boeren overschotten op de akkers gaat oprapen en ze daarna verdeelt onder sociale organisaties.

“Voor de eerste keer hebben we een initiatief gekozen waaraan mensen meteen kunnen deelnemen”, zegt Depouillon. "Het Gleaning Network (to glean betekent ‘inzamelen/oogsten’, red.) heeft maandelijks een activiteit ergens in België. Vorig jaar in december hebben we kolen geraapt op de akker van een boer in Londerzeel.”

Ook wie thuis niets vindt om in te ruilen en netjes al zijn kliekjes opeet, is welkom, laten de organisatoren nog weten. “De dag ervoor gaan we langs bij een netwerk van lokale kruideniers, om daar overschotten te recupereren. Elke deelnemer krijgt van ons een stukje fruit of groente waar ze dan zelf mee op ruiltour kunnen.”

Food Exchange Café, Bar Potemkine, Hallepoortlaan 2 , Sint-Gillis, op 3 december vanaf 19 uur. Wie mee wil doen, moet zich (gratis) registreren via evenementensite Eventbrite.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?