Eerste stap gezet voor fusie Erasmus-, Bordet- en Koningin Fabiolaziekenhuis

© Huderf
| Het Koningin Fabiolaziekenhuis

Tijdens de gemeenteraad van de stad Brussel gisteravond kwam het licht op groen te staan voor de oprichting van een Groot Universitair Ziekenhuis. Daarbij zullen de ziekenhuizen Erasmus, Bordet en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) met elkaar in zee gaan.

De nieuwe groep zal gestuwd worden door drie basisprincipes: toegankelijkheid, en dat zonder onderscheid op basis van inkomen, uitmuntendheid en nabijheid. Die nabijheid zal onder meer worden bereikt door het behouden van de respectievelijke sites van de drie ziekenhuizen.

Burgemeester Philippe Close (PS) had graag nog de openbare ziekenhuizen Sint-Pieters en Brugman geassocieerd zien worden met de toekomstige groep, die uiteindelijk 1.400 bedden, 850 artsen en 4.800 personeelsmedewerkers rijk zal zijn. Maar de medische raad van de twee ziekenhuizen waren daar niet voor te vinden.

Vanuit de CDH en de liberale kringen kwam er behoorlijk wat kritiek over de fusie, gezien de gezondheidscontext "die het niet echt mogelijk maakt om dit soort hervormingen vreedzaam uit te voeren." Er wordt bovendien gevreesd dat de stad Brussel daar een schuldenberg van minstens 200 miljoen euro aan overhoudt.

Een unieke structuur

De concretisering van de integratie van de drie ziekenhuizen zal enkele maanden in beslag nemen, en ten vroegste eind juni volgend jaar rond zijn. Toch schat de burgemeester dat het minstens twee jaar zal duren vooraleer het tot een volwaardig gemeenschappelijk zal komen.

Uiteindelijk zal er dan nog maar één medische raad overblijven, één budget en één netwerk die zullen instaan voor de coördinatie van de hele structuur.

De Raad van Bestuur zal bestaan uit 14 leden, met vertegenwoordigers van de stad Brussel, de Franstalige universiteit ULB, twee vertegenwoordigers van de medische beroepsgroep en twee onafhankelijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?