Eerste steen Brutopia gelegd: ‘Dit is geen loftproject’

De toekomstige bewoners hebben er lang op moeten wachten, maar vrijdag is de eerste steen van Brutopia gelegd. Samenwonen in een passiefgebouw, het blijft een hele klus om in Brussel voor elkaar te krijgen.

De toekomstige bewoners hebben er lang op moeten wachten, maar vrijdag is de eerste steen van Brutopia gelegd. Samenwonen in een passiefgebouw, het blijft een hele klus om in Brussel voor elkaar te krijgen.

Enkele oude hangars aan de Van Volxemlaan, vlak bij het kunstencentrum Wiels, zijn tegen de vlakte en er wordt volop gewerkt aan funderingen, kelders en garages. In september 2013 kunnen hier 29 gezinnen hun intrek nemen, samen met een architectenbureau en een lokaal dienstencentrum van de VGC.

Het is niet de eerste keer dat een cohousing-project het licht ziet in Brussel. CotéKanal en de Hopstraat gingen Brutopia al voor. Wat Brutopia wel bijzonder maakt, is dat het om een passiefgebouw gaat. Er is niet alleen nagedacht over een lage energiefactuur, maar ook over mobiliteit. Auto's worden gedeeld en er zijn tachtig fietsstalplaatsen. Er komt ook een collectief wassalon.

'Een kwart onder de marktprijs'
Het Brussels Gewest was gecharmeerd door het project. Brutopia kreeg het label 'Voorbeeldgebouw' en bijna 700.000 euro aan subsidies.
De grote troef is de betaalbaarheid. "De appartementen liggen een kwart onder de marktprijs," zegt initiatiefnemer Mark Van den Dries. Dat kan omdat er geen projectontwikkelaar betaald hoeft te worden; de eigenaars ontwikkelen het project zelf.

Toch kwam Brutopia er niet zonder slag of stoot. De bouwaanvraag sleepte aan, een collectieve aankoop is nog altijd een notariële heksentoer. En plots bleek de elektriciteitstoevoer onvoldoende en moest Sibelga een hoogspanningscabine in het blok van Brutopia bouwen. "Cohousing vergt geduld en veel overleg," zegt Van den Dries. "Dat hoort er nu eenmaal bij."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?