Eerste testen Brusselse woonzorgcentra: dertien procent van bewoners besmet

© PhotoNews
| Een vrouw in een woonzorgcentrum wordt getest op het coronavirus dat de ziekte covid-19 veroorzaakt.

Uit de eerste reeks testen in Brusselse woonzorgcentra blijkt dat dertien procent van de bewoners en 5,4 procent van het personeel besmet is met Covid-19.

In totaal werden tot hiertoe 3.320 mensen getest in de Brusselse woonzorgcentra, zo meldt het Belgisch instituut voor Gezondheid Sciensano, 2.014 bewoners en 1.306 personeelsleden. 260 bewoners (dertien procent) en 70 personeelsleden (5,4 procent) testten positief.

Daarmee ligt Brussel voorlopig onder het Belgisch gemiddelde. Ook in Vlaanderen en Wallonië worden op dit moment testen uitgevoerd in de rusthuizen. Uit de eerste resultaten blijkt dat in Vlaanderen dertien procent van het personeel en achttien procent van de bewoners besmet zijn, in Wallonië elf procent van het personeel en 24 procent van de bewoners.

De Brusselse woonzorgcentra worden in verschillende fases getest. “Begonnen werd met die rusthuizen waar we het meeste besmettingen vermoedden,” zegt Sven Heyndrickx, de woordvoerder van Iriscare.

Of de testresultaten voor Brussel meevallen? “Daarover doen wij geen uitspraak. Het is wat het is, het zijn de cijfers waarmee wij moeten werken. Maar de eerste resultaten liggen wel lager dan wat een aantal mensen vorige week in de pers liet uitschijnen.”

Het testen van alle Brusselse woonzorgcentra zal drie weken in beslag nemen. Het zal dus zeker nog tot begin mei duren voor alle resultaten bekend zijn.

In totaal tellen de Brusselse rusthuizen zo’n 15.000 bewoners en 7.000 personeelsleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?