Eerste vondelingenschuif in Brussel

BVR, KVD
© BRUZZ
12/01/2017
Ook in:
nl fr

Er komt een vondelingenschuif in Brussel. Eind januari opent vzw Corvia in Evere een luik, waar moeders anoniem hun baby te vondeling kunnen leggen. “Alles is klaar”, zegt Mathilde Pelsers, bezieler van dit project. “Alleen de protocols moeten nog ondertekend worden.”

Vzw Corvia, onder meer bekend van de love room voor daklozen, opent eind januari de eerste vondelingenschuif in Brussel. Moeders die geen andere uitweg meer zien, kunnen anoniem terecht in de Lindestraat in Evere, waar ook de maatschappelijke zetel van de vzw zich bevindt.

“Het luik is af, alles is klaar. Alleen de protocols moeten nog door de politie en de schepen van bevolking ondertekend worden”, zegt Mathilde Pelsers van vzw Corvia aan BRUZZ.

Die protocols zeggen wat er moet gebeuren eenmaal een baby in de schuif gevonden wordt. “Het kind moet naar de wetsdokter, de politie, dan naar het weeshuis, of als het ziek is, naar de kliniek.”

Vervolgens wordt het kindje aangegeven bij de bevolkingdienst van Evere, “een eer die vzw Corvia toekomt”, aldus een trotse Pelsers. “We mogen de voor- en achternaam kiezen. Het kind wordt ook ereburger van de gemeente Evere. Daar worden immers nooit kinderen geboren omdat er geen ziekenhuizen zijn.”

Pelsers kent de vondelingenschuif in Antwerpen, die als sinds 2000 bestaat, en is er ook op bezoek geweest. Toch ligt niet dit voorbeeld, maar een persoonlijk verhaal aan de basis van het initiatief.

"De over-, over-, overgrootvader van mijn man is in een mandje in de Sint-Baafskerk in Gent te vondeling gelegd", zegt ze. "Daarom wilde ik iets doen. Maar eigenlijk hoop ik dat deze schuif nooit gebruikt wordt. Dat is de hele paradox."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni