Eerste werf Thurn & Taxis van start

© LV
© LV
Op de site van Thurn & Taxis zijn de grondwerken begonnen voor de bouw van het nieuwe kantoor voor Leefmilieu Brussel. Dat is de eerste nieuwbouw die vorm krijgt op het terrein. Goed voor iets meer dan 16.000 vierkante meter. In totaal is 370.000 vierkante meter gepland.

Graafmachines zijn sinds vorige week in de weer op de site van Thurn & Taxis (T&T). Ze kondigen de eerste nieuwbouw aan: de nieuwe hoofdzetel van de gewestelijke milieuadministratie. "Na meer dan twee jaar hebben we in juli de vergunning gekregen en vorige week zijn we meteen begonnen met de werken", zegt Michel De Bièvre, CEO van Project T&T. "Over maximaal 20 maanden zal het gebouw klaar zijn."

550 ambtenaren van Leefmilieu Brussel zullen werken in het geplande gebouw van 16.250 vierkante meter. Behalve kantoren komt er ook een zogenaamd Ecocentrum in, met tentoonstellingszalen, een auditorium en een café-restaurant dat publiek toegankelijk is. "Het wordt een uitwisselingspunt waar burgers en bedrijven elkaar kunnen ontmoeten rond het thema duurzame ontwikkeling", zegt minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck (Ecolo).

Het nieuwe kantoor zal een voorbeeldgebouw zijn op ecologisch vlak. Het wordt opgetrokken volgens de passiefstandaard en met gerecycleerde en recycleerbare materialen. Het afgeronde dak krijgt meer dan 500 vierkante meter zonnepanelen. Het energieverbruik zal tien keer lager liggen dan in een klassiek kantoorgebouw.

De vergunning omvat ook de heraanleg van de publieke ruimte tussen het kantoor van Leefmilieu Brussel en de toegang vanaf de Havenlaan. De huidige parking wordt vervangen door een nieuwe ondergrondse met 167 plaatsen. Onder het gebouw van Leefmilieu Brussel komen overigens nog eens 77 parkeerplaatsen. In de plaats komt een openbaar plein, met groene accenten. Dat laatste is een voorsmaakje voor de 20 hectare aan parken die op en rond het terrein gepland zijn.

Met de start van de werken aan de nieuwe hoofdzetel van Leefmilieu Brussel kan de ontwikkeling van T&T nu echt beginnen. "In totaal gaan we maar liefst 370.000 vierkante meter realiseren op de site", aldus nog De Bièvre. "Over 15 jaar zou alles voltooid moeten zijn." De totale investering wordt geschat op 600 tot 700 miljoen euro.

In september wordt een vergunningsaanvraag ingediend voor onder meer de eerste woningen op het terrein. Volgend jaar begint de aanleg van het park ontworpen door Michel Desvigne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?