The Egg: nieuw cultureel broeinest nabij Zuidstation

Vier polyvalente zalen, tot 750 zitplaatsen en een restaurant met 350 couverts. Het zijn de blikvangers van 'The Egg', een nieuwe culturele ruimte van 15.000 vierkante meter in de Barastraat in Anderlecht. Het gebouw wordt ook een “audiovisuele bijenkorf”.

The Egg moet een van de belangrijkste privé-cultuurprojecten in Brussel worden. De ambitieuze cultuurpool raakt stilaan afgewerkt, met vier polyvalente ruimtes met respectievelijk 150, 300, 500 en 750 zitplaatsen. "Die worden gebruikt voor theater- en filmvoorstellingen, dans en concerten," legt Daniel Hanssens uit aan brusselnieuws.be. Hanssens is directeur van het theatergezelschap La Comédie de Bxl, die er zijn vaste stek zal krijgen. Maar hij heeft ook een ander petje, als investeerder/beheerder van The Egg. In totaal investeren vijf initiatiefnemers 4 à 5 miljoen euro in het project.

Tafelen in een ei met terras
Met man en macht wordt nu gewerkt aan de afwerking van het restaurant met groot terras, goed voor 350 couverts. Uitbater is de exploitant van Cook & Book en Le Pain Quotidien, in samenwerking met brouwerij Moortgat. Het restaurant mikt 's middags op werknemers van de bedrijven in de buurt, 's avonds op de bezoekers van evenementen en culturele activiteiten.

De theaterzaal moet klaar zijn voor de opening van het nieuwe seizoen in oktober, want La Comédie de Bxl wil er vanaf dan opereren. Volgens Hanssens is er buitenlandse belangstelling: We hebben al mensen uit Londen, Parijs, Amsterdam en Keulen over de vloer gehad.

Vanwaar de naam The Egg? "Wij willen een broeinest van cultuur zijn. Een ei staat symbool voor creatie, is tegelijk stevig en fragiel," zegt Hanssens.
Behalve het culturele luik gaat het ook om een commercieel initiatief. De ruimtes worden afgehuurd voor concerten, fototentoonstellingen, conferenties en congressen. Ons voorbeeld is De Vooruit," aldus Hanssens.

Geen sociaal oogmerk
De Zuidwijk is niet de meest evidente wijk voor een cultureel project. "Het ligt niet in onze bedoeling om de jongeren uit de wijk actief te gaan betrekken bij The Egg, want wij hebben geen sociaal oogmerk," zegt Laurent Cools, "maar de vele allochtone handelaars uit de wijk zijn alvast heel tevreden over onze komst."

Hanssens benadrukt dat The Egg, op amper 500 meter van het Zuidstation, zich open wil opstellen naar zowel andere taalgemeenschappen, zowel autochtoon als allochtoon.

Het centrum heeft een akkoord met Philips over het gebruik van diens parking in de Industrielaan, waardoor bij grote evenementen meer dan 1.000 voertuigen kunnen parkeren onder toeziend oog van bewakers.

Creatieve sector
Het gebouw zelf aan de Barastraat 175 is er gekomen met overheidsgeld. De Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor Brussel kocht het industriële pand in 2004 op. Eind 2009 was het grotendeels gerenoveerd. Het oorspronkelijke budget werd geraamd op 3,3 miljoen euro, in hoofdzaak federaal geld van Beliris en de Europese Structurele Fondsen.

In maart 2010 namen dertien jonge bedrijven hun intrek op de eerste verdieping (2.500 vierkante meter), het bedrijvencentrum Audiovisual & Creative Business (ACB) Factory. Het gaat om ondernemingen uit de audiovisuele en creatieve sector. De tweede verdieping (1.700 vierkante meter) wordt bijna volledig ingepalmd door federaties en beroepsverenigingen uit de mediasector, van de Vlaamse Dagbladpers, Mediargus, Copiepresse en Febelma (Belgische magazines).Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Brusselse jongeren bieden humanitaire hulp in Marokko
 • Jessica Vosters en Gitte Van Der Biest ijveren voor inclusieve stadsplanning
 • Big City: waarom zijn openbare toiletten zo belangrijk voor een stad?
 • Nadia Nsayi over de vergeten Belgisch-Congolese schrijfster Nele Marian
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • De parallelle werelden van Martha Da’ro
 • 5 x gesmolten kaas in Brussel
 • Flagey hernieuwt zijn jazzgeloften
 • Frederike Migom en Mathieu Mortelmans exploiteren het Gotham City-gehalte van Brussel
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement