Eigenaar laat penetratiemuur overschilderen

penetratiemuur_voor_na penetratiemuur_voor_na
© BRUZZ
© BRUZZ

Van het stadsbestuur mocht hij blijven, maar de eigenaar besliste er anders over: hij heeft de veelbesproken penetratiemuur in het centrum laten overschilderen. Zelf is de eigenaar nog niet bereikbaar voor commentaar. De stad vindt het in ieder geval jammer. "Het was een mooie vorm van artistieke zelfexpressie," aldus cultuurschepen Karine Lalieux (PS).

Het pornografische tafereel in de Visverkopersstraat werd overschilderd. De eigenaar van het pand heeft beslist om het fresco door een privéfirma te laten verwijderen.

"De stad heeft er in ieder geval niets mee te maken," reageert Karine Lalieux (PS), schepen van Cultuur en Openbare Netheid bij de stad Brussel. "Als schepen van Cultuur vind ik het wel een beetje jammer. Zulke streetart is een mooie artistieke uitdrukking, die ons vragen doet stellen over de maatschappij."

Eigenaar
Eerder besliste het Brusselse schepencollege om de muurschildering niet op eigen initiatief te verwijderen. "Maar uiteraard heeft de eigenaar alle recht om een fresco dat zonder toestemming op zijn muur is geschilderd zelf weer weg te halen," besluit de schepen.

Waarom de eigenaar nu beslist heeft om het fresco te laten weghalen is niet duidelijk. Er wordt al langer gewerkt aan het pand op de Visverkopersstraat, binnenkort komt er een appartementencomplex.

"De eigenaar is niet van Brussel, maar weet wel dat het hele muurgebeuren een delicaat gegeven is," vertelt zijn advocaat aan BRUZZ. "Daarom wil hij nog niet meteen reageren. Bovendien zit hij vrijdag bijna de hele dag op het vliegtuig en is hij dus onbereikbaar," klinkt het.

De muur verscheen op hetzelfde moment als de al even bekende penismuur in Sint-Gillis en enkele dagen voor de anus- en geboortefresco’s even verderop aan de Steenkoolkaai. De penetratiemuur is voorlopig de eerste van de taferelen die worden verwijderd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?