Einde van het Winterplan: wie kan waar blijven, en tot hoe lang?

© Marc Gysens

Vandaag sluit het opvangcentrum in Haren zijn deuren. Daarmee loopt het Winterplan, of de tijdelijke nachtopvang voor daklozen, stilaan op zijn einde. Tot 2 mei kunnen mensen nog terecht in Anderlecht, Vorst en aan de Botanique, maar vanaf dan wordt de capaciteit opnieuw teruggeschroefd tot de permanente vestigingen in Laken, Sint-Lambrechts-Woluwe en het Vestje.

Het tijdelijke opvangcentrum in Haren bood deze winter elke dag plaats aan zo’n 300 alleenstaande dakloze mannen, onder wie heel wat vluchtelingen. Vandaag sluit de vestiging evenwel onherroepelijk de deuren en moeten de bewoners op zoek naar een nieuwe verblijfplaats. Ook de andere drie tijdelijke opvangcentra in Anderlecht, Vorst en aan de Botanique gaan weldra dicht. Een overzicht.

Sluiting ‘Poincaré’
Op 10 april gaat ook het opvangcentrum aan de Poincarélaan in Anderlecht dicht. Net als in Haren was er hier plaats voor ongeveer 300 alleenstaande mannen. Tot 2 mei, de dag waarop het Winterplan afloopt, kunnen zij voor een warme maaltijd en een bed wel nog terecht in de centra aan de Botanique en in Vorst, waar in totaal plaats is voor ongeveer 470 mensen.

Begin mei zit er voor ieder van hen niets anders op dan een nieuwe slaapplaats te zoeken. Enkel de meest kwetsbare personen zullen worden doorverwezen naar de vaste opvangcentra in Laken, Sint-Lambrechts-Woluwe en het Vestje.

‘Nooit meer dan tien mensen moeten weigeren’
Volgens Marie-Anne Robberecht, woordvoerster van Samusocial, was het Winterplan een groot succes. "Wij hebben deze winter bijna altijd iedereen kunnen opvangen die op zoek was naar een slaapplek. Sommige nachten moesten we al eens een paar mensen teleurstellen, maar dat aantal liep nooit op tot meer dan tien."

Sommige daklozen overwegen vandaag vreedzaam te protesteren tegen de sluiting van het eerste opvangcentrum in Haren. Toch maakt Robberecht zich hierover niet al te veel zorgen. "Ik denk dat de problemen al bij al wel zullen meevallen. Elk jaar opnieuw is het hartverscheurend om die mensen opnieuw de straat te moeten opsturen, maar wij kunnen niet anders. Tot nu toe is dat altijd zonder schermutselingen verlopen. Hopelijk doen er zich nu ook geen incidenten voor."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?