Ongebruikte velo boxx

Eindelijk nieuwe beheerder fietsboxen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
11/02/2015

Na een vacuüm van een klein jaar heeft Brussel-Stad het beheer van de 33 fietstrommels zopas toegewezen aan Clear Channel. Kandidaat-fietsboxhuurders stonden maandenlang in de kou.

De stad plaatste enkele jaren geleden dertien fietsboxen. Wie thuis geen plaats heeft om zijn fiets te stallen, kan er voor zestig euro per jaar een plekje huren. De boxen bleken een succes. Daarom besloot schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open VLD) er nog twintig te bestellen, goedkopere en van een nieuw type.

Begin vorig jaar installeerde de stad veertien trommels. De andere zes staan klaar in een depôt. Maar nog geen enkele box van de tweede lichting werd in gebruik genomen. Zo staat op het pleintje aan de Felix Sterckxstraat in Laken al sinds april een donkergroene fietstrommel te blinken. Leeg, tot vandaag.

Bij sommige kandidaat-huurders is de frustratie intussen hoog opgelopen. Ze zien al maanden een box voor hun deur maar krijgen de sleutel of badge niet te pakken.

Tot april vorig jaar was het beheer in handen van de vzw Cyclo. In die maand schreef de stad een nieuwe aanbesteding uit. De ingestuurde offertes, van onder meer Cyclo, werden echter te duur bevonden door schepen van Financiën Philippe Close (PS). Dus volgde in oktober een nieuwe aanbesteding.

Cyclo ging na afloop van haar contract nog even door met het beheer, zegt Liesbeth Driesen van de vzw. “Tot eind juni zijn we ons blijven bekommeren om de dertien bestaande fietsboxen. De nieuwe hebben we niet meer in gebruik genomen.” Daarna gaf Cyclo het dossier door aan de stadsdiensten, maar die lieten ook na om de nieuwe trommels open te stellen.

Geen reclame
Inmiddels is er een nieuwe beheerder. Brussel-Stad sloot een contract met Clear Channel, het bedrijf dat in heel wat gemeenten – maar niet in Brussel-Stad – de bushokjes van reclame voorziet. Het bedrijf zal vanaf nu alle aanvragen registeren, de bedragen innen en doorstorten, de sleutels afgeven en instaan voor het onderhoud van de trommels. Volgens de woordvoerder van Ampe werkt Clear Channel 31 procent goedkoper dan Cyclo. “Wij betreuren dat we zo’n lange periode zonder beheerder zaten, maar hierdoor is het wel goedkoper. En neen, er komt geen reclame op de fietstrommels. Het contract is precies hetzelfde als het vorige.”

Bart Dhondt van oppositiepartij Groen toonde zich maandag tijdens de gemeenteraad evenwel sceptisch. Hij betwijfelt of Clear Channel dezelfde kwaliteit en service zal bieden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni