Elektriciteitscentrale Vilvoorde sluit in 2014

© Primus 119
De elektriciteitscentrale van Vilvoorde zal vanaf 2014 voor onbepaalde tijd sluiten. Dat heeft de Duitse energiegroep E.ON beslist. De centrale zou niet meer rendabel zijn. Volgens Elia kan de sluiting een stroomtekort in België veroorzaken. Momenteel liggen al twee kernreactoren stil.

De Duitse energiereus E.ON gaat zijn gasgestookte elektriciteitscentrale langs het kanaal Brussel-Willebroek in Vilvoorde op 1 januari 2014 stilleggen. E.ON zegt dat de centrale niet meer rendabel is. Dat berichten verschillende kranten.

E.ON volgt daarmee het voorbeeld van Electrabel, dat eerder aankondigde enkele Belgische centrales te sluiten. De stroomproducenten verzekeren dat de gascentrales - ondanks de dreigende stroompannes - niet rendabel zijn in België.

Precieze cijfers wil E.ON niet geven. Maar de jaarrekening van E.ON's productiedochter E.ON Generation Belgium vertoont een bedrijfsverlies van 33 miljoen euro in 2010 en van 11 miljoen euro vorig jaar, schrijft De Tijd.

E.ON beklemtoont wel dat het niet de bedoeling is om de centrale van Vilvoorde definitief stil te leggen. Het bedrijf spreekt van een tijdelijke stillegging en voegt er nog aan toe dat het "mogelijkheden ziet om de centrale op middellange termijn weer in te zetten". Maar een concrete datum voor die herstart is er niet.

De combinatie van twee uitgevallen kernreactoren en de sluiting van de centrale van Vilvoorde kan vanaf de winter van 2014 een stroomtekort in België veroorzaken,waarschuwt de woordvoerster van Elia, Axelle Pollet, in de Corelio-kranten.

Maar staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) zegt in een reactie aan De Tijd dat hij de centrale van E.ON desnoods verplicht zal openhouden, als dat nodig is voor de bevoorrading van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?