Elektrische wagen vat vuur in ondergrondse parking Ravensteinstraat

CD
© BRUZZ
12/02/2022

In een ondergrondse parking in de Ravensteinstraat in Brussel ontstond gisteren brand in een elektrische wagen. De oorsprong van de brand moet nog onderzocht worden. Om toekomstige branden te vermijden, doet de preventiedienst van de Brusselse brandweer een aantal aanbevelingen.

Gisterenavond werd de Brusselse brandweer opgeroepen voor een brandalarm in een restaurant in de Ravensteinstraat. In het restaurant was er niets te melden. Na onderzoek bleek dat het alarm was afgegaan door rook afkomstig van de ondergrondse parkeergarage in dezelfde straat. Een elektrische auto stond in brand op het niveau -3 van de parkeerplaats.

Er ontstond een grote hoeveelheid rook en hitte. De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene schakelde een takeldienst in om het voertuig uit de parking te halen.

Om de batterij langdurig te koelen, werd het voertuig ondergedompeld in een container gevuld met water. De container werd op het terrein van de takeldienst geplaatst.

20220212_Elektrische wagen vat vuur in ondergrondse parking in Ravensteinstraat_(c) Brusselse brandweer

Een elektrische auto stond in brand op het niveau -3 van de parkeerplaats.

De veiligheidsinstallatie in de parkeergarage was vrij nieuw en had onder andere een rook- en warmteafvoersysteem, wat er voor zorgde dat de brandweer makkelijk haar werk kon doen.

Er stonden geen voertuigen geparkeerd in de buurt van de getroffen auto, waardoor de brand zich niet kon verspreiden.

De oorsprong van de brand moet nog worden vastgesteld. Volgens de eigenaar van het voertuig, was de auto niet aan het opladen.

Het niveau -3 van de parkeergarage is door de beschadiging van de kabels en leidingen buiten dienst. Op sommige plaatsen is het ijzerwerk in het betonnen plafond zichtbaar.

20220212_Elektrische wagen vat vuur in ondergrondse parking in Ravensteinstraat_(c) Brusselse brandweer

Aanbevelingen

Sinds twee jaar analyseert de preventiedienst van de Brusselse brandweer het probleem van de ongevallen met elektrische auto's en heeft ze samen met verschillende partners, waaronder FIreforum en Brussel Leefmilieu, een dossier samengesteld. Zij geven aanbevelingen over brandveiligheid aan de uitbaters van ondergrondse parkings, vooral over elektrische wagens.

Ze raden onder andere aan om een brandalarm te installeren en elektrische wagens enkel op niveau –1 te parkeren. De aanbevelingen zullen eventueel in een wettekst gegoten worden om in de praktijk toegepast te worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni