Elsene en St-Joost 'heroveren' Brusselse straathoeken

LV
© brusselnieuws.be
05/08/2013
Een Elsens straatnaambord op Brussels grondgebied. Meer is er niet nodig om het oude grensconflict tussen beide gemeenten te doen oplaaien. Ook Sint-Joost plaatste onlangs een straatnaambord op een Brusselse straathoek. Revanche voor de Brusselse gebiedshonger in de negentiende eeuw?

Grillige grenzen zaaien wel eens twijfel, ook bij gemeentearbeiders. Zo komt het dat bovenaan de Braambosstraat twee straatnaamborden hangen. Allebei vermelden ze netjes de straatnaam in de twee bestuurstalen. Tot zover niets aan de hand dus, beter twee straatnaamborden dan geen.

Ware het niet dat het ene straatnaambord is opgehangen door de Stad Brussel, het andere door de gemeente Elsene. Het was Elsens gemeenteraadslid Gautier Calomne (MR) die de anomalie op Facebook aankaartte, met een duidelijke foto als bewijslast. Zo melden onze vakbroeders van La Capitale.

De vraag is welke gemeente de bewuste straathoek mag claimen. Dat blijkt de Stad Brussel te zijn. Het gaat immers om het hogergelegen deel van de Braambosstraat. Enkel het lagergelegen deel van de straat ligt op het grondgebied van Elsene. De grens tussen beide gemeenten steekt ergens halverwege de straat over.

Invasie vs. onrechtmatige annexatie
Elsene ging dus in de fout. Edelman Geoffroy Coomans de Brachène (MR), Brussels schepen van Stedenbouw, sprak meteen van "een poging tot invasie van onze Elsense vrienden."

Die laatste uitspraak viel echter slecht bij de buren, die Brussel als illegale kolonisator zien. Ook gemeenteraadslid Calomne, nota bene een partijgenoot van Coomans, is die mening toegedaan.

"Ik hoop de Louizalaan en haar zijstraten, onrechtmatig geannexeerd door Brussel, te recuperen en zo onze gemeente te herenigen", stelde hij zijn onderdanen gerust. Een enkele Elsenaar riep alvast op om de wapens op te nemen.

Eén onverlaat stelde prompt voor om het probleem op te lossen door "alles te fusioneren, zoals Bart (De Wever, red.) zegt."

Aanleg Louizalaan
Om de gevoeligheden te begrijpen moeten we teruggaan tot de aanleg van de Louizalaan in het midden van de 19de eeuw. Het toen nog landelijke Elsene werd zo plots doormidden gekliefd door de nieuwe verbindingsweg tussen de Stad en het Ter Kamerenbos. De nieuwe laan werd al snel volgebouwd en bewoond door rijke burgers die de drukte van de Vijfhoek, toen even dicht bevolkt als het hedendaagse Sint-Joost vandaag, ontvluchtten.

Het destijds nietige Elsene kon niets inbrengen tegen de hoofdstedelijke claim op de Louizalaan en dus de tweedeling van haar grondgebied. In recente tijden uitten verschillende hoogwaardigheidsbekleders in de gemeente, ondertussen helemaal verstedelijkt, wel hun ongenoegen over de situatie. Vorig jaar nog liet burgervader Willy Decourty (PS) zich ontvallen dat de Louizalaan eigenlijk Elsene toekomt.

Ook schermutseling met Sint-Joost
Overigens is er ook op de grens tussen Brussel en Sint-Joost iets aan de hand. Op een hoek van de Spastraat hebben ijverige arbeiders van de gemeente Sint-Joost een straatnaambord gehangen over een verweerd exemplaar van de Stad Brussel. Dat meldt gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V). "Nochtans is de straathoek wel degelijk Brussels grondgebied. Is er sprake van een geheim akkoord, expansiedrang of gewoon een kafkaïaanse vergissing?", vraagt ze zich met een knipoog af.

De andere kant van de Spastraat is overigens wel onderdeel van Sint-Joost. De vreemde grens is het resultaat van een andere annexatie van de Stad Brussel. In 1853 moest de kleinste gemeente van ons land maar liefst 58 procent van zijn grondgebied afstaan voor de geplande Noordoostwijk, beter bekend als de squares. Is er nu sprake van een subtiele campagne van Elsene en Sint-Joost om tijdens de zomermaanden en stoemelings verloren gebied te recuperen?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni