Elsene krijgt eerste Brusselse dierenbegraafplaats

© brusselnieuws.be
08/10/2009
Mensen die afscheid moeten nemen van hun hond, kat, hamster of kanarie, hebben vandaag niet de mogelijkheid om hun huisdier in Brussel te begraven. Daar komt binnenkort verandering in.

De gemeente Elsene maakt een terrein van de begraafplaats vrij om er dieren een laatste rustplaats te geven.

Via het dierenopvangcentrum Veeweyde kan u vandaag wel al uw huisdier laten begraven, maar dat gebeurt op de dierenbegraafplaats in Rosière in Waals-Brabant. In het Brussels Gewest bestaat die mogelijkheid tot nu toe niet. Nochtans is de vraag groot.

Elsene onderzocht daarom wat de mogelijkheden waren. Een deel van de begraafplaats van de gemeente komt in aanmerking om er een begraafplaats voor dieren uit te bouwen, zo meldt La Capitale vandaag.

Het gaat om een grasveld van 90 op 20 meter dat volledig afgesloten is van de rest van de begraafplaats. De dierenbegraafplaats zal ook via een aparte ingang, aan de Bosvoordsesteenweg, toegankelijk zijn. Het biedt plaats voor zo'n 200 dieren. Die krijgen elk hun eigen plekje met een gedenksteen waaronder de urne met de assen geplaatst kan worden. Er worden dus geen kadavers begraven, enkel assen in urnen. Er zal ook een strooiweide voorzien worden.

In de komende weken past de gemeenteraad het reglement van de begraafplaats aan, zodat de werkzaamheden in 2010 van start kunnen gaan. Over een goed jaar moet het dierenbegraafplaats open gaan.

De begraafplaats is toegankelijk voor iedereen, maar voor de inwoners van Elsene zal het goedkoper zijn. Inwoners van Elsene betalen 100 euro om de assen van hun overleden dier vijf jaar te begraven, voor andere dierenliefhebbers is dat 300 euro.

Crematorium
Ook de plannen om een dierencrematorium te openen in het Brussels Gewest zijn nog niet vergeten.

Het Brussels Parlement keurde in 2008 een voorstel van René Coppens (Open VLD) goed waarin gevraagd werd om de noodzaak, de haalbaarheid en de locatie van een dierencrematorium te onderzoeken.

De Intercommunale Coöperatieve Vennootschap voor Crematie (ICVC) schatte de totale prijs van het project op 1,4 miljoen euro. De huidige regering nam het plan echter niet op in haar driejaarlijks investeringsplan.

Volgens Mahfoud Romdhani van het ICVC kan de bouw van een dierencrematorium ook gekoppeld worden aan de uitbreiding van het huidige crematorium van Ukkel (voor mensen) in het noorden van Brussel. Volgens het ICVC kan dat op een terrein dicht bij de begraafplaats van Haren. De beslissing over de locatie zou er volgens Romdhani nog voor het einde van het jaar komen.

Daarmee is het echter nog niet zeker dat het project ook gerealiseerd kan worden in 2010, want het vraagstuk van de financiering is nog niet rond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie