Elsene voert strijd tegen drugshandel Matonge op

Dufourny wil ook “de handelaars die met de dealers samenwerken” aanpakken.

Steeds meer buurtbewoners uit de Matongewijk klagen over de drugshandel en de overlast die er mee gepaard. Daarom houdt de lokale politie er nog de hele zomer lang systematisch identiteitscontroles. “Er heerst straffeloosheid in Matonge”, zegt Elsens burgemeester Dominique Dufourny (MR).

Dufourny heeft eind juni een gemeentelijk besluit uitgevaardigd dat de politie in staat moet stellen om personen en voertuigen in de Matongewijk systematisch te controleren. Dat schrijft RTBF en staat ook te lezen in het besluit op de website van de gemeente Elsene.

De maatregel komt er na heel wat klachten van buurtbewoners over de overlast die de drugshandel met zich meebrengt, argumenteert Dufourny. De dagelijkse aanwezigheid van drugsdealers belemmert weggebruikers en buurtbewoners de doorgang, maar verstoort ook vaak de openbare orde. Vechtpartijen en ruzies tussen dealers die hun territorium willen verdedigen, maar ook sluikstorten en tegen de muren urineren is er dagelijkse kost, staat in het besluit te lezen.

Hardnekkige problematiek

De problematiek van drugshandel in de wijk is bijzonder hardnekkig. Want ook tussen november 2017 en januari 2018 was al eens een periode van opgedreven identiteitscontroles van kracht. Toen heeft de politie al 108 gerechtelijke aanhoudingen verricht en 130 pv’s opgemaakt.

Maar ook daarna verbeterde de situatie amper. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 62 GAS-boetes uitgeschreven en 102 pv’s opgemaakt, waarvan 57 drugsgerelateerd. Er werden ook 76 arrestaties verricht, waaronder 19 gerechtelijke.

“Er heerst straffeloosheid in de wijk”, concludeert Dufourny bij RTBF. “Op 4 juli hebben we nog een bewonersvergadering gehouden, daarna is beslist om snel een specifiek actieplan op te stellen voor de Matongewijk.” In de tussentijd moet het besluit van de burgemeester soelaas brengen, al kijkt die ook naar het parket. “De dealers moeten vervolgd worden en niet na 24 uur opnieuw vrijgelaten worden. Dat moet stoppen.” Dufourny wil ook “de handelaars die met de dealers samenwerken” aanpakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?