Elsene wil met cheques evenveel meisjes als jongens doen sporten

Elk jaar voorzien de gemeente Elsene en de vzw Albert Demuyter een budget voor sportcheques voor gezinnen die het niet breed hebben. Met de cheques kunnen hun kinderen toch deelnemen aan sportactiviteiten. In 2016 werd zeventig procent van de sportcheques toegekend aan jongens en dertig procent aan meisjes. Het doel is om dit jaar een evenwicht te bereiken.

Sinds 2015 hanteert de gemeente Elsene, net als Schaarbeek, het principe van gender budgeting. Alle uitgaven die de gemeente maakt, worden onder de loep genomen om na te gaan of zowel jongens als meisjes er evenveel voordeel van genieten.

Dit principe wordt op alle domeinen toegepast, dus ook op sport. Zo wordt bijvoorbeeld bij de verdeling van de sportterreinen over de clubs rekening gehouden met de participatie van meisjes.

Cheques op overschot
Daarom doet de gemeente een oproep aan gezinnen en aan alle volwassenen die de kinderen omkaderen. Er zijn in de begroting voor 2017 namelijk nog sportcheques beschikbaar voor meisjes. Ze kunnen in het sportcentrum informeren naar de verschillende sporten en cheques aanvragen om het lidgeld en sportmateriaal mee te kunnen betalen.

"Sporten is niet alleen goed voor de gezondheid. Het is ook een boost voor het zelfvertrouwen en de eigenwaarde. Bovendien maken de kinderen zo nieuwe vrienden en kennissen, leren ze nieuwe vaardigheden, leren ze omgaan met inspanning en maken ze op jonge leeftijd kennis met waarden als fair play en solidariteit", zo staat te lezen in een persbericht. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?