Elsens OCMW blijft gesloten uit protest tegen rusthuisdirecteur

© Stefanie Nijs
| Een eerdere stakingsactie van het personeel van rusthuis Van Aa (archiefbeeld).

Het personeel van rusthuis Van Aa in Elsene heeft er genoeg van. De directeur van het rusthuis Van Aa blijft morrelen aan de uurroosters, waardoor de werklast te hoog wordt. Volgens de vakbond is er inmiddels geen andere oplossing meer dan de directeur te laten vertrekken.

De poorten van het OCMW in Elsene blijven maandag hermetisch gesloten. Grote hangsloten en ijzeren kettingen houden bezoekers en personeel nog de rest van de dag tegen. Dat schrijft La Capitale en bevestigt vakbondsman Alain Happaert. Met de actie wil de vakbond aandacht vragen voor de situatie van het personeel in rusthuis Van Aa. De directeur blijft aan de uurrooster morrelen, en luistert niet naar de grieven van het personeel.

“In december vorig jaar bereikten we een akkoord met de directeur,” zegt Alain Happaert van de christelijke vakbond CSC Openbare Diensten. “De functie van directeur zou opgesplitst worden: één van de directieleiders zou toezicht houden op de opvang, de andere op de zorg. Aan dat voorstel heeft de directeur zich nooit gehouden.” Het rusthuis telt 180 bedden, waarvan 120 beschikbaar zijn voor opvang en 60 voor opvang en zorgverlening.

'Al maanden conflict'

De situatie is volgens Happaert onhoudbaar. “Het conflict bestaat al maanden, en er komt geen oplossing,” betreurt hij. In oktober vorig jaar legde het personeel het werk voor het eerst neer uit protest tegen het beleid van de directeur. Daarna volgden nog acties in november, voor er in december door tussenkomst van een sociaal bemiddelaar de oplossing van de gesplitste directeursfunctie werd gevonden. Nu de directeur zich niet houdt aan die afspraak, is de maat voor Happaert vol.

Volgens de vakbondsman is er inmiddels geen andere oplossing meer dan de directeur te laten vertrekken. Voor een gesplitste directeurspost is het te laat: de vertrouwensbreuk tussen hem en het personeel is daarvoor te groot. Tijdens de volgende gemeenteraad op donderdag 28 juni zal het schepencollege beslissen over de toekomst van de directeur. Happaert hoopt dat hij kan worden overgeplaatst naar een andere functie binnen het OCMW.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?