Elsense Haard zet krakers buiten

De politie van Elsene heeft donderdagvoormiddag de woningen in de Ordestraat 21 - 23, die bezet waren door een tiental krakers, ontruimd. Dat gebeurde op vraag van de eigenaar, de Elsense Haard. De sociale woningen wachten al jaren op renovatie.

Eind november trokken een paar krakers - vermoedelijk een groep van 8 mensen - in de woningen in de Ordestraat 21- 23. Het gaat om een paar appartementen van de Elsense Haard, die al jaren leeg staan.

De krakers, gesteund door verenigingen als JES, Pigment, Chez Nous/Bij Ons, Woningen123 Logements en Samenlevingsopbouw Brussel, luiden woensdag in een persbericht de alarmbel. Ze hebben plakkaten gezien van de politie, die parkeerplaats opeist in de straat op donderdag 27 december. Dat wijst op een nakende uitwijzing.

Rechtbank
En inderdaad, directeur Jacques Jourquain van de Elsense haard bevestigt aan brusselnieuws.be de uitzetting donderdag. "Gezien de onwettige bezetting van de woningen zijn we naar de rechtbank gestapt. De rechtbank van eerste aanleg heeft ons op 19 december de toelating gegeven om tot uitzetting over te gaan", zegt Jourquin.

"We hebben meer dan 2.000 mensen op onze wachtlijst voor een sociale woning. En deze krakers zouden zo maar een woning kunnen betrekken zonder te betalen. Dat kan niet", vervolgt Jourquain. "Maar het belangrijkste argument is de veiligheid. Minstens twee appartementen zijn onveilig. De elektriciteit is er niet in orde. Wij willen vermijden dat er ongelukken gebeuren."

Dat de renovatiewerken van de woningen al jaren op zich laten wachten, wijt Jourquain aan de logge administratieve procedures, onder meer de openbare aanbestedingen.

Vertegenwoordigers van de krakers en de directeur van de Elsense Haard zijn donderdagnamiddag ontvangen op het kabinet van de Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo).

'Kerstcadeau'
De krakers en de verenigingen zijn niet te spreken over de nakende uitzetting. "De dag nadat ze hun intrek namen in de woningen, contacteerden de bezetters de Elsense Haard om onderhandelingen op te starten. De bezetters willen namelijk niet zomaar kraken, ze stelden de Haard voor om een overeenkomst van tijdelijke bezetting af te sluiten totdat de panden een nieuwe bestemming krijgen", luidt het in, een persbericht. "In onze brief sommen we de voordelen voor beide partijen op. Zo stelden we ook voor om de panden te renoveren", vertelt Lievin Chémin, een van de bewoners.

"Nu het winter is, en de meeste van onze bewoners echt op straat staan, konden we echter niet anders dan toch een pand te bezetten en zo de onderhandelingen met de eigenaar op te starten", aldus Hanne Stevens van Jes vzw.

De verenigingen omschrijven de nakende uitzetting als "een kerstcadeau van de Elsense Haard". "Acht mensen gaan dan op straat staan in het midden van de winter", aldus Maaika Santana van Pigment vzw. "Schandalig als men weet dat er duizenden panden leegstaan in Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?