Emir Kir zet harde aanpak prostitutie verder

Burgemeester Emir Kir (PS) van Sint-Joost-ten-Node heeft een eerste round-up gegeven van de strijd die hij het is aangegaan met illegale prostitutie en mensensmokkel. Zo vonden er 25 politieacties plaats waarbij agenten meer dan honderd carrés controleerden. Oppositiepartij Groen vreest dat de maatregelen de problemen alleen maar zullen verergeren en de prostituees verder de illegaliteit in duwen.

Burgemeester Emir Kir (PS) gaf eerder al aan een grote kuis te willen houden in de rosse buurt in zijn gemeente. De afgelopen zes maanden resulteerde dat beleid in 25 politieacties.

Tijdens de acties controleerde de politie bars, cafés en meer dan honderd carrées. Daarbij vroegen agenten naar identiteitspapieren en conformiteitsattesten, een soort werkvergunning voor sekswerkers.

Volgens de burgemeester weigeren steeds meer prostituees en eigenaars om mee te werken aan de controles, wat zou kunnen duiden op de aanwezigheid van mensensmokkelaars. Of de controles ook effectief tot arrestaties van -of gerechtelijke onderzoeken naar- mensensmokkelaars hebben geleid, kon Kir niet zeggen. 

Binnenkort zal het nieuwe prostitutiereglement van de gemeente in werking treden waarmee Kir de overlast in de buurt wil tegengaan. Vanaf 1 maart zijn raamprostituees verplicht te sluiten tussen 23 en 7 uur en op zondag. Tegelijkertijd worden de belastingen voor de verhuurders en de prostituees verhoogd. 

'Verder van het beoogde doel'
Volgens oppositiepartij Groen is het hoogst onwaarschijnlijk dat de maatregelen tot een verbetering van de situatie zullen leiden. 'Onze frustratie is dat politieacties en pestmaatregelen zoals de raambelasting ons alleen nog maar verder af brengen van het beoogde doel: het aanpakken van netwerken van mensenhandel", zegt Frederic Roekens van Groen aan brusselnieuws.be. "Door de harde aanpak zullen prostituees zich verplaatsen naar plekken waar we nog minder zicht op hebben, zoals cafés en internet."

Emir Kir zegt de bezorgdheid over verplaatsing van het probleem te delen. "Ik deel de bezorgdheden, maar weiger fatalistisch te zijn,' zegt de burgemeester. 'Als het fenomeen zich verplaatst naar de cafés, dan zullen de controles mee verplaatsen naar de cafés."

Bekijk ook het interview van tvbrussel met Kir

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?