Energieauditeur, nieuw beroep

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
22/10/2010
De bezoekers van het salon Energie 2010 in Thurn en Taxis kunnen gratis tips krijgen om de energiefactuur van hun woning wat te milderen. “Een volledige energieaudit is natuurlijk niet mogelijk. Daarvoor moet je ter plaatse gaan. Maar we beantwoorden de vragen van de bezoekers en kunnen hen zo misschien overtuigen van het nut van een audit,” zegt energiedeskundige Thomas Leclercq.

De bezoekers van de beurs Energie 2010 in Thurn & Taxis kunnen gratis tips krijgen om de energiefactuur van hun woning te milderen. "Een volledige energieaudit is niet mogelijk; daarvoor moet je ter plaatse gaan. Maar we beantwoorden vragen en kunnen bezoekers zo misschien overtuigen van het nut van een audit," zegt energiedeskundige Thomas Leclercq.

'E en energieaudit loont de moeite," zegt Leclercq, "zeker als je van plan bent om te renoveren. Mensen zeggen soms dat ze hun enkele ramen gaan vervangen door dubbel glas. Ze denken dat hun huis daarmee voldoende geïsoleerd is, maar ze vergeten dat de ramen maar goed zijn voor vijftien tot twintig procent van het warmteverlies. Dertig procent gaat verloren langs de muren en nog eens dertig procent langs het dak."

Een audit verloopt volgens een vaste procedure. Eerst wordt gekeken hoe de behoefte aan energie minder kan. Daarna wordt onderzocht of er ook met hernieuwbare energiebronnen gewerkt kan worden, en tot slot wordt de geschiktste verwarmingsketel uitgezocht - het vermogen mag niet te klein en ook niet te groot zijn.

De jongste jaren zijn op ontelbare huizen zonnepanelen geplaatst. Leclercq relativeert het effect. "Zonnepanelen worden met premies aangemoedigd door de overheid. Ik begrijp dat mensen daarvan gebruik willen maken. Maar je moet weten dat gas een veel grotere kostenpost is dan elektriciteit. Een gemiddeld gezin verbruikt 3.000 kubieke meter gas, wat neerkomt op 30.000 kilowattuur. Het verbruik van elektriciteit is gemiddeld 3.000 tot 5.000 kilowattuur, misschien een tiende. Als je moet kiezen, steek je je geld dus beter in een goede dakisolatie dan in fotovoltaïsche cellen."

Maar ook isoleren moet doordacht gebeuren. Leclercq: "Isoleren helpt niet als je niet eerst alle kieren en spleten dichtmaakt. We hebben de mensen ook opnieuw moeten leren isoleren. Vaak bracht men gewoon een dikke laag rotswol aan tegen het dak en als het niet precies uitkwam, dan liet men gewoon een opening. De beste methode is een - liefst natuurlijk - isolatiemate­riaal en vervolgens een dampscherm, dat elke infiltratie van water en lucht verhindert."

EPC en audit
Ook ventilatie is belangrijk. Met al die isolatie dreigt het binnenklimaat immers slechter te worden dan het buitenklimaat. Maar ventilatie moet volgens Leclercq gecontroleerd gebeuren, dus niet via kieren of een raam dat af en toe opengezet wordt. "Dan komt er veel te veel kou binnen." Ventilatie vergt overigens niet noodzakelijk een heel duur en gesofistikeerd systeem. "Er zijn ook eenvoudige manieren, zoals ramen met een verluchtingsrooster."

Voor een volledige audit vraagt Le­clercq 700 à 1.000 euro. Dat lijkt veel, maar in werkelijkheid betaalt u maar een tiende van dat bedrag, met dank aan alle gemeentelijke, gewestelijke en federale subsidies. Die premies worden wel alleen toegekend als de audit door een erkende auditeur wordt uitgevoerd. "Om erkend te worden moet je burgerlijk inge­nieur of architect zijn, een opleiding van vijf dagen volgen en slagen voor een behoorlijk zwaar examen," zegt Leclercq, die een erkenning heeft voor Brussel en Wallonië.

Behalve audits levert Leclercq ook energieprestatiecertificaten (EPC) af. Dit document geeft het energieverbruik van een woning weer aan de hand van een kleurencode, zoals bij droogkasten of diepvriezers. Het EPC vloeit voort uit de Europese richtlijn uit 2002 die de energieprestaties van gebouwen wil verbeteren. Omdat energie een regionale materie is, moesten de gewesten de richtlijn concretiseren. In Vlaanderen is het EPC al een tijdje verplicht voor wie een huis wil verkopen of verhuren. Daar weet elke koper of huurder welke energiefactuur hij ongeveer mag verwachten. In Wallonië trad de verplichting deze zomer in; Brussel loopt achterop. Volgens de laatste berichten van het kabinet-Huytebroeck zou het EPC in de loop van het eerste semester van 2012 verplicht worden.

Voorlopig voert Leclercq in Brussel dus alleen audits uit. "Een audit gaat een stuk verder dan een EPC. Het huis wordt grondig doorgelicht en je krijgt uitgebreid advies over hoe je energie kunt besparen."

Krijgt hij van zijn cliënten ook te horen wat het resultaat is van de audit? "Dat is natuurlijk pas op de langere termijn meetbaar. Bij enkele klanten heb ik het van nabij opgevolgd. Maar ik krijg vaak telefoontjes van de buren: of ik bij hen ook zo'n audit wil doen. Dat is het beste bewijs dat mijn cliënten tevreden zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni