Energieprestatiecertificaat bij huur en verkoop

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
19/01/2011
Minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) voert dit jaar nog het energieprestatiecertificaat (EPC) voor de residentiële sector in. Er zijn nog heel wat vragen.

Jaarlijks worden in Brussel tachtigduizend woningen verhuurd of verkocht. Dat kan binnenkort niet meer zonder energieprestatiecertificaat (EPC), dat energieverbruik en isolatiewaarde van de woning in kaart brengt. In Vlaanderen bestaat het EPC al twee jaar. De maatregel is een gevolg van een Europese richtlijn. Vanaf mei (voor koopwoningen) en november (huurwoningen) zal het EPC ook in Brussel verplicht zijn. Brussels parlementslid Elke Van den Brandt (Groen!) is opgetogen: "Geen verrassingen meer. Een lage huurprijs kan niet meer volledig tenietgedaan worden door hoge lasten."

Maar er is ook kritiek, vooral over mogelijke perverse effecten. Zo stelt de Bond voor het Recht op Wonen zich vragen bij de uitvoering. Van de 'experts' die de energieaudit uitvoeren, wordt nauwelijks voorkennis gevraagd; het zijn niet noodzakelijk architecten of ingenieurs: ze hebben een opleiding van amper vijf dagen achter de rug. In Vlaanderen is gebleken dat 85 procent van de EPC's minstens een fout bevat.

Ook worden er vragen gesteld bij de haalbaarheid. Tachtigduizend certificaten per jaar, dat betekent al gauw een klein leger aan energie-experts. Verwacht wordt ook dat de kosten voor het EPC (rond de 300 euro) zullen worden doorgerekend aan de huurder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni