Energieprestatiecertificaat onder vuur

© brusselnieuws.be
13/12/2010
Het certificaat voor energieprestatie, dat minister van Leefmilieu en Energie Evelyne Huytebroeck (Ecolo) voorbereidt, vertoont tal van gebreken en moet dringend voorgelegd worden aan de huisvestingssector. Dat zegt de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW).

'Niet zo snel, minister Huytebroeck' is de titel van het communiqué waarmee de BBRoW de groene excellentie terugfluit.

Ter herinnering: het energieprestatiecertificaat is een document dat zegt hoe goed een woning scoort inzake energie. Goed geïsoleerde woningen met een efficiënte verwarming zullen daarin goed scoren, gammele woningen zonder isolatie uiteraard niet.

Europa bepaalt dat het certificaat er al in 2006 had moeten zijn. De Bond stelt dat Huytebroeck na vijf jaar getreuzel nu plots heel snel de besluiten - de uitvoeringsmodaliteiten zeg maar - van het certificaat wil laten goedkeuren. In het verleden was er nogal wat tegenstand in de Brusselse regering omdat de Brusselse sociale woningen vaak abominabel scoren inzake energie, waardoor de energiefactuur al eens hoger uitvalt dan de huur zelf.

De Bond heeft verschillende bezwaren tegen de huidige gang van zaken.

1. "Behalve het warmteverlies en de technische installaties van de woning, zijn de andere kenmerken van het gebouw die van belang zijn om de energiekwaliteit te bepalen niet precies gedefinieerd," vindt de BBRoW. "De energiekwaliteit van een gebouw wordt bijvoorbeeld ook beïnvloed door nabijgelegen gebouwen, ligging, …"

2. "Het certificaat is 10 jaar geldig, maar wanneer er in de woning wijzigingen worden aangebracht, dan moet een nieuw certificaat worden opgesteld," stelt de Bond. "Het besluit zou moeten voorzien dat de gegevens worden gecentraliseerd en ter beschikking worden gesteld van andere certificateurs zodat de kostprijs van een vernieuwd certificaat naar beneden gaat."

3. Op het certificaat dat aan de eigenaar wordt overhandigd, zal ook niet vermeld staan welke elementen de certificateur heeft genomen om de energieprestatie te bepalen, werpt de BBRoW op. "Het lijkt vanzelfsprekend dat de eigenaar toch over die informatie kan beschikken, om zien of het certificaat wel goed werd opgesteld en om die informatie te gebruiken bij een latere vernieuwing."

4. Tenslotte dreigt er ook een kwaliteitsprobleem bij de certificateurs. "Iedereen, ook mensen zonder technische vorming, kan worden erkend als certificateur na een opleiding van 5 dagen. De complexiteit van het energieprestiecertificaat vraagt volgens de organisatie net om een meer doorgedreven vorming voor niet-technici zodat de kwaliteit van het certificaat verzekerd is.

De Bond roept de minister nu op om de teksten te herwerken en ook de Adviesraad voor Huisvesting formeel te raadplegen. Zonder dat advies is het certificaat ook juridisch aanvechtbaar, waarschuwt de BBRoW.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni